Najnovije

NEMA KRAJA RUSKOM JAČANJU: Moćne krstareće rakete dobija i Tu-95MS! (FOTO)

MOSKVA - Ratna avijacija Rusije opremiće svoje strateške bombardere Tu-95MS krstarećim raketama velikog dometa H-101 – rekao je njen bivši komandant Petar Dejnekin.

Tu-95MS (Foto: Jutjub)

General armije Dejnekin je ukazao da su se pod krilima Tu-95MS, koji su se pojavili na vojnoj paradi, već mogla videti „vešanja“ za te rakete. On je istovremeno podsetio da su ti avioni i bili projektovani da nose po 16 krstarećih raketa velikog dometa, ali da su „vešanja“, koja su imali, bila demonstirana zbog rusko-američkih vojnih sporazuma.

Dejnekin posebno naglašava: „Sa krstarećim raketama, Tu-95MS će imati smanjeni dolet, ali to za njih neće biti od principijelnog značaja jer oni, zahvaljujući dometu samih raketa H-101, neće morati da uopšte napuštaju vazdušni prostor Rusije. Naši „stratezi“ neće morati da probijaju ničiju PVO jer će biti dovoljno da krstareće rakete lansiraju iz našeg vazdušnog prostora“. General Dejnekin je ovo dodatno objasnio: „Te rakete imaju domet od 5.000 kilometara. Izmerimo koliko je to ako se takva raketa lansira iz okoline Smolenska ili iz vazdušnog prostora kod Petropavlovska-Kamčatskog. Po 5.000 kilometara i na jednu i na drugu stranu – sve će biti u dometu Tu-95MS“. Komandant ruske Dalekoletne avijacije – general Anatolij Žiharjev – otkrio je da su neki Tu-95 već u „procesu dubinske modernizacije“, a da će biti modernizovana sva 43 aviona tog tipa. Prema njegovim rečima, to će im produžiti „radni vek“ bar do 2025. godine. Svi Tu-95 dobiće nove radarske stanice „Novela-NV“ i modernizovanu avioniku „Meteor-NM2“. Plus: nove motore i propelere.

Krstareće rakete H-101 i H-102 razlikuju se po tome što imaju nenuklearnu, odnosno nuklearnu bojevu glavu. Imaju startnu masu od 2,4 tone i domet od 5.500 kilometara. Proizvode se serijski, upravo za strateške bombardere Tu-95MS. Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA