Najnovije

GAZDA PETREUS: Bivši šef CIA otkupljuje dugove srpskih tajkuna?!

Nekadašnji prvi čovek američke obaveštajne agencije i siva eminencija medijskog prostora na Balkanu, nakon razgovora sa Aleksandrom Vučićem izrazio je zainteresovanost da njegov investicioni fond KKR otkupi neke od nenaplativih kredita banaka u Srbiji.

Dejvid Petreus (Foto: Vikipedija)

To znači da bi ovaj investicioni fond otkupio neke od kredita koje banke potražuju od firmi iz privatnog ili državnog sektora, a ne mogu da ih naplate, a gde spadaju i dugovi tajkuna. Na taj način bi ušli u vlasničku strukturu firmi jer kupovinom nenaplativih kredita firmi stekli bi deo vlasništva firme koja se zadužila kod banke, a nije mogla da servisira svoje obaveze. Među najvećim dužnicima su Miroslav Bogićević, vlasnik Farmakoma MB, sa oko 400 miliona evra, Goran Perčević, vlasnik Interkomerca, sa oko 160 miliona evra, i Željko Žunić, vlasnik Beohemije, čija dugovanja prelaze oko 150 miliona evra.
- Fond je zainteresovan za rekstrukturiranje kompanija koje imaju problema u otplati - kaže neimenovani izvor dnevnih novina Blic iz Vlade Srbije. Dejvid Petreus, zajedno s ostalim predstavnicima fonda, sastao se juče sa premijerom Aleksandrom Vučićem.
- Vučić je razgovarao sa predstavnicima KKR i o pronalaženju modela za rešenje nenaplativih kredita banaka u Srbiji na kojem već rade zajedničke radne grupe Ministarstva finansija, Narodne banke i KKR-a - navodi se u saopštenju koje je prosleđeno nakon sastanka. Sam Vučić kaže da je zadovoljan sastankom.
- Upravo zbog loših iskustava banaka sa našim kompanijama, od Bogićevića do mnogih drugih, ogromne svote novca, stotine miliona evra, danas su nenaplative. Kada to rešimo, imaćemo dodatni uticaj na rast naše ekonomije i banke će ponovo davati više novca u privredu, za startapove. To je jedna od važnih stvari koje pokušavamo da rešimo - rekao je Vučić. U pomenutu priču ušla bi i Vlada Srbije. - Nenaplativi krediti banaka su oko 3,5 milijardi evra. Fond KKR želi da zajedno sa državom otkupi neke od tih kredita. Oni treba da otkupe dug, reorganizuju firmu i kasnije je prodaju. Vlada bi tu bila kao kontrolor - kaže izvoriz Vlade. Jorgovanka Tabaković kaže da je NBS opredeljena za traženje tržišnih rešenja:
- Visoko kredibilni međunarodni investitori će za nas biti uvek dobrodošao sagovornik. Aktivnosti koje smo sproveli od avgusta 2015. uticale su na uklanjanje velikog broja prepreka za rešavanje problematičnih kredita i aktivnosti potencijalnih investitora. - Produbljivanje tržišta problematičnih kredita i potencijalni ulazak renomiranog fonda velike finansijske snage kao što je KKR, koji već ima nekoliko uspešnih investicija u Srbiji, predstavlja pozitivan signal u nastavku započetih reformi i osnaživanju domaćeg finansijskog tržišta - rekli su u Ministarstvu finansija.

Ukratko o KKR-u

Na čelu Fonda je Dejvid Petreus, bivši direktor CIA. Fond je 2013. godine preuzeo SBB, a ima udeo i u velikom broju medijskih kuća širom Balkana. Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA