Najnovije

IPAK: Uslovi Hrvatske su ključ za otvaranje poglavlja

Rok za otvaranje poglavlja 23 i 24 za Srbiju tokom holandskog predsedavanja EU sveo se praktično na još jedan sastanak.

Hrvatska rampa na vratima Unije (Foto: XinHua)

Ukoliko Radna grupa u ponedeljak ne da pristanak za podizanje rampe, vruć krompir biće prebačen u ruke Slovacima. Po svemu sudeći, i dalje će ključna biti podrška Hrvatske, za koju se spekulisalo da je spremna da istakne još uslova Beogradu. Međutim, na pitanje da li su Hrvati izašli s novim zahtevom za odštetu za ratne zločine, izvor iz Evropskog saveta ističe: - Ne radi se o novim ili starim zahtevima, već o radnom procesu koji i dalje traje, i u kome su Hrvati na svoj spisak stavili "sve do čega im je stalo". Reč je o najvažnijim poglavljima u pregovaračkom procesu i prirodno je što usaglašavanje dugo traje. Izvor blizak hrvatskoj vladi prenosi da oni ne postavljaju Srbiji nikakve dodatne uslove za otvaranje poglavlja 23 jer je u pregovarački proces ušlo sve što je traženo. - Što se nas tiče, poglavlje se može otvoriti - tvrde Hrvati.
Ipak, ne postavlja samo Zagreb zahteve. - I nekoliko drugih država i dalje pokušava da svoje stavove ugradi u zajedničku pregovaračku poziciju - ističe izvor iz ES. Uz Hrvate, posebno glasni su Bugari i Rumuni, koji pokušavaju da što više izdejstvuju za svoje nacionalne manjine. Vremena je, što se tiče holandskog predsedavanja, ostalo još vrlo malo. - Nije ostalo puno prostora. Tim pre što Hrvatska trenutno nema vladu, pa se postavlja pitanje na koji način bi mogle da stignu instrukcije. Ipak, još nije sve izgubljeno - kažu izvori iz ES.

Spisak

Na ovom spisku merila koja će Srbija morati da ispuni, nalazi se, prema nezvaničnim saznanjima, nekoliko desetina zahteva. - To ne znači da su ove zemlje protiv evropskih integracija Srbije. Jednostavno, svako nastoji da što više zaštiti svoje interese - kaže izvor. Izvor: Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA