Najnovije

TUSK: Odlučni da održimo jedinstvo 27 zemalja članica EU

Predsednik Saveta EU, Donald Tusk, ocenio je da je odluka o izlasku Velike Britanije iz EU istorijska i poručuje da EU ostaje okvir za zajedničku budućnost 27 zemalja članica.

Donald Tusk (foto: Jutjub printskrin)

Predsednik Saveta EU, Donald Tusk, izjavio je da je danas istorijski dan, ali ne i trenutak za histerične reakcije.
Tusk je prvi zvaničnik EU koji se oglasio povodom odluke Velike Britanije da istupi iz zajednice 28 zemalja članica Evrope.
Kao predsednik Saveta EU, Tusk kaže da je već razgovarao sa liderima zemalja članica, kao i čelnicima EU institucija o mogućnosti Bregzita.
„Danas u ime 27 zemalja članica mogu da kažem da smo odlučni da održimo naše jedinstvo kao dvadesetsedmorica. Za nas Unija je okvir za našu zajedničku budućnost”, poručio je Tusk iz Brisela.
Predsednik Saveta EU najavljuje da neće doći do zakonskog vakuma i da će odlaskom Velike Britanije zakoni EU nastaviti da se primenjuju „na i u Velikoj Britaniji” u smislu dogovorenih prava i obaveza.
„Sve procedure za povlačenje Velike Britanije iz Evropske unije su jasne i predvidđene evropskim Ugovorima. Kako bi razgovarali o detaljima te procedure ponudio sam liedrima 27 zemalja članica neformalni sastank koji će se održati na marginama Saveta EU. Takođe, ponudio sam liderima da otpočnemo sveobuhvatne razgovore o budućnosti naše Unije „, izjavio je Donald Tusk.
Donald Tusk ocenjuje da su poslednje godine bile najteže u istoriji Evropske Unije, ali i dodaje da ono što te ne ubije ojača te.
Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk ubeđen je da Evropska unija ima budućnost i poručuje, posle referenduma u Velikoj Britaniji, na kojem su se građani izasnili za izlazak iz EU, da „ono što nas ne ubije samo nas jača”.
On je upozorio da ne treba imati „histerične reakcije” nakon referenduma i istakao da je Unija odlučna da ostane ujedinjena, preneo je AFP.
„Danas, u ime 27 lidera, mogu da kažem da smo odlučni da održimo naše jedinstvo kao 27 (država-članica)”, rekao je Tusk novinarima u Briselu i dodao da je ovo „istorijski trenutak, ali sigurno ne trenutak za histerične reakcije”
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA