Najnovije

INVAZIJA UZ PREĆUTNU SAGLASNOST DAMASKA: Turski tenkovi krče put "pobunjenicima", Rusi sve snimaju (MAPA/VIDEO)

Nakon prve zvanične akcije turske vojske na severu Sirije, "pobunjeničke" grupacije koje su krenule u osvajanje teritorije pod kontrolom Islamske države ušle su u grad DŽarablus bez borbe.

DŽarablus (Foto: JuTjub)

Turska vojska, ranije danas, saopštila je da je u Siriji, tokom vojne operacije "Štit Eufrata" oslobodila je četiri sela u području DŽarablusa. Iza turske vojske, koja uz pomoć svih raspoloživih sredstava - avijacije, artiljerije, tenkova i specijalnih jedinica - krči put kroz sever Sirije, ide 5.000 "pobunjenika" iz organizacije Slobodna sirijska vojska (FSA), koji zvanično osvajaju ova mesta. Iako se turska vojska "pohvalila" da je u akciji ubijeno preko 50 terorista, ipak deluje da je potvrđena ranija informacija da se Islamska država nedavno povukla iz pograničnih mesta sa Turskom, ne bi li ojačali odbranu oko grada Al Bab, njihovog najvećeg uporišta u provinciji Alepo. Cilj turske akcije je, po svemu sudeći, da se od DŽarablusa do Azaza napravi "tampon zona" između turske granice, Islamske države i kurdskih snaga, koju će obezbeđivati proturski "pobunjenici". Ovo je potvrdio i sam Erdogan rekavši: "Mi smo jutros pred zoru započeli vojnu operaciju za eliminisanje pretnji koje dolaze od Islamske države i sirijskih Kurda. Naša namera je da onemogućimo napade na teritoriju Turske iz prigraničnih oblasti Sirije. Operacija će trajati sve dok taj cilj ne bude ostvaren".

Kako su se usudili?

Sirijski ministar inostranih poslova, naravno, osudio je upad turskih snaga u provincijiju Alepo. "Osuđujemo jasno kršenje sirijskog suvereniteta od strane turskih snaga. Sirija nije dala ni Turcima ni američkoj koaliciji dozvolu za ulazak u našu zemlju", rekao je Valid Mualem, sirijski šef diplomatije. Ipak, raniji izveštaji o poseti visokih činovnika turskih obaveštajnih službi Damasku, kao i nedavni zaokret turske spoljne politike, govore da je ova akcija u potpunosti usklađena sa Rusijom i Sirijom. Sirijcima, štaviše, turski upad na ovom mestu u potpunosti odgovara, pošto je ovaj granični potez odranije poznat kao jedan od glavnih koridora za snabdevanje Islamske države, ali i kurdskih snaga koje sve više pokazuju otvoreno neprijateljstvo prema Damasku. Turska i Sirija imaju jedan zajednički cilj, a to je sprečavanje formiranja kurdske države na njihovim teritorijama. Vrlo je verovatno da će se ova neuobičajena "saradnja" ipak nastaviti i nakon obezbeđivanja ovog dela granice, čime bi Turska u potpunosti postala još jedan učesnik u Sirijskom ratu. Interesantno je da se na JuTjubu preko Ruptlija, ogranka ruske medijske kuće RT, može gledati prenos akcije turske vojske koja ne odmara u Siriji: Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA