Najnovije

ORLOVI LETE U RUSIJU: Naši fudbaleri posle 8 godina na SP (VIDEO)

Hod po trnju, muke jednog Tantala, kopanje rova i opsada gola Gruzije i na kraju – eksplozija. Srbiju je jedan kontranapad kapitena Ivanovića, asistencija Aleksandra Mitrovića i gol imenjaka Prijovića odveo na Svetsko prvenstvo u Rusiju.

Muslin odveo tim na SP (Foto: Sinhua)

Tog Prijovića čekamo godinama iz Švajcarske, Mundijal čekamo još od 2010. godine i Afrike. Na kraju dočekasmo sve: i gol i radost i vizu za Rusiju pošto je u Beogradu pala Gruzija u poslednjem kolu kvalifikacija – 1:0 (0:0). Grč, mučenje lopte i živaca skoro 40.000 najvernijih navijača, kidanje nerava i nepovezana igra... Sve smo videli u prvih 45 minuta. Nepovezanu igru “orlova”, odbranu bez bloka i života, promešani tim koji nije doneo svežu krv posle poraza u Beču. I onda... prvi je iz tunela, posle pauze u poluvremenu, mnogo pre ostalih izašao Nemanja Matić. Videlo se: ljut! Iz čistog inata su on i njegovi saigrači okolili šesnaesterac Gruzije, navalili iz sve snage na gol Giorgija Makaridzea, ređale su se prilike Mitrovića, Matića... I onda je rezervista Prijović u 74. minutu iskoristio kontru koju je takođe iz “petnih žila” i inata izvukao kapiten Ivanović. Lopta je otišla na desno do Mitrovića koji je vrhunski asistirao Prijoviću. Gol! Za euforiju! Za ekploziju emocija! I za Mundijal u Rusiji!  Posle 10. oktobra 2009. (dakle, baš na sutrašnji dan) kada je na istom stadionu pala Rumunija (5:0) selektor Antić je odveo “orlove” u Afriku. Od tada smo svuda leteli, ali nigde nismo sleteli, evo, već 2.922. dana... Srbija je od večeras u odabranom društvu. Čeka sada decembar i žreb za najveće fudbalsko takmičenje na planeti. Ako hoće da nešto pokažu i u Rusiji, Muslin i njegova ekipa motraće da budu bolji, mnogo bolji, konkretniji i rastrčaniji od onoga što su pokazali u deset mečeva kvalifikacija. Rezultati su pokrili neke očigledne slabosti, ali ko će danas u Srbiji da gleda u zube vesti dana: Srbija je nasvetskom prvenstvu! Sa stadiona Mitić Rajka stigla je priča i najlepša fudbalska bajka!

''Pukni zoro'' motiv više

Pre početka utakmice navijači su podizaliatmosferu na stadionu muzičkim hitom iz filma “Montevideo, Bog te video”, Slovenca srpskog porekla Roberta Pešuta “Manjifika”. Svi su u glas otpevali numeru “Pukni zoro” koju je izveo Miloš Radovanović koji je i proslavio ovu pesmu. “Marš na Drinu i himnu Gruzije i Srbije je pre utakmice, inače izveo svečani orkestar policije Srbije.

Četiri rokade

Selektor Srbije Savoljub Muslin je u odnosu na tim koji je poražen u Beču od Austrije napravio četiri izmene. Umesto Stefana Mitrovića, Nastasića, Milivojevića i Gaćinovića starteri su bili Duško Tošić, Maksimović, Gudelj i LJajić. Na kraju se isplatila ona rokada iz 61.minuta kada je Prijović zamenio Tadića i posle 13 minuta posgigao gol za Mundijal u Rusiji.

Aplauz himni gostiju

Retko viđena scena pre meča na stadionu “Rajko Mitić”. Pri intoniranju himne Gruzije “Sloboda” ceo stadion je stojeći i aplauzom pozdravio goste. Ni oni malo stariji navijači naše reprezentacije ne pamte da jeneki strani tim ovako dočekan u Srbiji.

Vatromet za kraj

Čim je poljski arbitar Pavel Gil odsvirao kraj utakmice,sa krova južne tribine stadiona “Rajko Mitić” krenuo je višeminutni vatromet koji je začinio pobedu nad Gruzijom i plasman na Svetsko prvenstvo u Rusiju. Strelac: Aleksandar Prijović u 74. minutu. Stadion “Rajko Mitić”. Gledalaca: 40.000. Sudija: Pavel Gil (Poljska)7.
Srbija: Stojković 7 – Ivanović 7,5, Maksimović 6,5,Tošić 6,5– Rukavina 6,5, Matić 7, Gudelj 7, Kolarov 7 – LJajić 6(od 61. Prijović 8), Tadić 7 (od 89. Kostić -), Mitrović 7 (od 76. Milivojević-).
Gruzija: Makaridze 7 – Kakabadze 6, Kašija 6,5, Kočolava 6, Navalovski 6,5– Gvilija 6, Kankava 6, Aburdžanija 6 (od 84. Dvališvili-) – Kazaišvili 6,5, Jigauri 6 (od 87. Hufnagel-) – Kvilitaja 6,5 (od 78. Merebašvili -).
Igrač utakmice: Aleksandar Prijović (Srbija). Da vidite kako smo došli do SP u Rusiji, pogledajte OVDE. Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Svi golovi orlova u kvalifikacijama za SP 2018.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA