Najnovije

Evo kakvu su ponudu Amerika i Priština pripremile za Beograd, a zauzvrat traže...

Amerika namerava da u ime Prištine zatraži da sednica o Kosovu u Ujedinjenim nacijama, zakazana za novembar, bude zatvorenog tipa.

Priština (Foto: Jutjub)

Naime, želi da dobije saglasnost Beograda za formiranje „vojske Kosova“, dok bi Beograd zauzvrat dobio Zajednicu srpskih opština po modelu koji traži, a to znači sa elementima izvršne vlasti.
Ovo je, u najkraćem, razlog zbog kog prištinsko rukovodstvo na čelu sa Hašimom Tačijem, takozvanim predsednikom Kosova, već drugi put zahteva da sednice u UN o Kosovu budu održane iza zatvorenih vrata.
Bivši ambasador Srbije u Ujedinjenim nacijama Pavle Jevremović veruje da Priština najverovatnije, ima neki predlog koji želi da iznese, a za koji ne želi da bude iznet u javnost, bar ne odmah.
„Lakše je tražiti zatvorenu sednicu jer možda žele da iznesu neke stvari koje nisu za javnost. Možda bi da stave na sto i neke činjenice jer su u nevolji, jer i oni imaju svoje ’radikale‘ koji su ih pritisli, i možda im sada odgovara da iznesu neku ponudu u SB, a da to ne udari baš na velike talambase“, pretpostavlja naš sagovornik. 
S druge strane, o tome da li će sednica biti otvorenog ili zatvorenog tipa odlučuje se sasvim drugačije, kaže sagovornik.
„Da li će sednica biti otvorenog ili zatvorenog formata je tehničko pitanje koje se rešava na sastanku svih članova Saveta bezbednosti, i to na zatvorenom sastanku gde se određuju detalji oko dnevnog reda i funkcionisanja, i tu nema veta, nego se odlučuje prostom većinom. To ne može da traži sama Priština, već neko od stalnih članica SB, ali i nestalna članica“, objašnjava Jevremović. 
Osim ovoga, Priština je ponovo zatražila da se misija Unmika transformiše u Kancelariju UN na Kosovu. Što se tog zahteva Prištine tiče, naš sagovornik kaže da ni metod rada ni mandat misije ne mogu da se izmene bez odluke SB.
„A tu imamo ruski veto. Tako da ja verujem da je to više neki politički potez Prištine koji neće imati neposrednog efekta“, kaže on. 
Inače, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa šefom Unmika Zahirom Taninom sa kojim je razmotrio aktuelnu političku i bezbednosnu situaciju na KiM, uoči sednice SB UN o Kosovu. Srpski predsednik se založio za očuvanje postojeće dinamike održavanja i formata sednica u tom telu svetske organizacije.
Pročitajte OVDE šta je Zoran Živković upitao Vučića a tiče se zakletve srpskih sudija na Kosovu?
Izvor: rs.sputniknews

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

“Vojska Kosova“ – postoje li uslovi za njen nastanak?
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA