Najnovije

DODIK: Presuda Oriću dokaz da u BiH nema kazne za zločine nad Srbima! Pozivam sve Srbe...

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je oslobađajuća presuda Naseru Oriću dokaz da nema kazne za zločine nad Srbima i da je samo dovoljno da Bošnjak sudi Bošnjaku i on će biti oslobođen.

Milorad Dodik (Foto: Jutjub)

"Predsednik sudskog veća je bio Bošnjak. Ovo je prilika da rehabilitijumo priču o već zakazanom referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH. Pozivam sve Srbe da izađu iz svih inistitucija Tužilaštva i BiH", istakao je Dodik. 
Predsednik Srpske je dodao da je ovakvo ponašanje Suda BiH nedopustivo.
"Ja ću pozvati sve važne ljude u Srpskoj i ovo je tačka preko koje se neće proći. Činjenica je da je čak i bilo Bošnjaka koji su svedočili protiv Orića i to nije bilo dovoljno za presudu", naglasio je Dodik.
Inače Dodik je u intervjuu za "Novosti" izjavio da ne odustaje od Deklaracije o zaštiti srpskog naroda i nacije, na njoj se uveliko radi, i u novembru bi trebalo da bude predstavljen predlog teksta.
On kaže da je za rad na usaglašavanju dokumenta okupljen značajan broj stručnjaka raznih profila iz Beograda i Banjaluke, "imena koja imaju važne stvari da kažu na ovu temu":
- Predlog će biti dostupan za inicijative i sugestije. Biće dovoljno vremena za javnu raspravu o dokumentu kako bi se obezbedila što šira podrška, pre nego što ode na usvajanje u parlamente Srbije i RS, rekao je Dodik koji je na pitanje kako gleda na upoređivanje ove deklaracije sa Memorandumom odgovorio:
- Zašto pre bilo kakvih kritika svi ti "dušebrižnici" nisu prvo sačekali da vide predlog teksta?! Kad je reč o Memorandumu, koji nikada nije postao zvaničan dokument, neko je tada hteo da diskredituje i SANU i srpsko nacionalno pitanje i da ga koristi kao argument protiv nastojanja Srbije i Srba da politički rešavaju svoj status. Slično se dešava i sada, sa deklaracijom o opstanku.
Prvi čovek RS na pitanje šta će tačno biti sadržina, jer se čuju i optužbe da je dokument "velikosrpski projekat" kaže:
- Deklaracija svakako nema nameru i ambiciju da dira druge narode i njihova prava, već isključivo da afirmiše naša nacionalna i politička prava, srpski identitet, pismo, jezik... To će biti sadržina dokumenta.
Dodik ne vidi ni šta je sporno u tome što je rekao da je njegov san da Srbija i RS budu ponovo jedno i da njega niko ne može da zaustavi.
- BiH je veoma teško održiva i ja nisam jedini koji o tome priča na taj način. Nikakve koristi od BiH nemamo, imamo samo probleme s njom. Ona je za nas neželjeno mesto. Reagovala je i Ambasada SAD u Sarajevu, optužujući me da rušim Dejtonski sporazum i Ustav BiH koji ne daju mogućnost otcepljenja entiteta. Ali isto tu mogućnost i ne zabranjuju. Neka mi pokažu gde to piše? Naravno, iz političkih razloga oni potenciraju samo ono što im odgovara. Ako je iko prekršio Dejtonski sporazum, onda je to upravo američka ambasada u Sarajevu, aktivnostima i potezima svojih predstavnika u BiH u poslednjih 20 godina. 

Uvenuli penzioner

* Bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Pedi Ešdaun pozvao je Brisel da upozori Srbiju da neće postati članica sve dok ne bude sprovodila politiku EU u BiH, dodajući da vas "samo Beograd može da smiri"...
- Jedan uvenuli penzioner sa lošom reputacijom kod Srba pokušava da drži pridike kako se treba ponašati. NJega ne sluša ni EU. Ja volim Beograd više nego što Ešdaun može i da zamisli. Naravno, stvari ne funkcionišu tako kako je on naučio ponašajući se kao slon u staklenoj bašti ovde u BiH. On je sprovodio političko nasilje i nije ni čudo što na taj način govori.

Ništa bez autonomije

U slučaju Katalonije i Kosova ponovo se pokazala politika duplih aršina međunarodne zajednice...
- To smo mi u RS najbolje osetili. Međunarodna politika duplih standarda i favorizovanje prava Bošnjaka muslimana kod Srba u RS nije oslabila volju da odlučuju o svojoj zemlji. Naprotiv, takva politika nas je osnažila u uverenju da bez autonomije, koja nam je dodeljena u "Dejtonu", nema ni našeg opstanka.
Pročitajte OVDE sve o skandaloznoj oslobađajućoj presudi.
Izvor: Novosti/Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Dodik je nedavno bio gost kod Miroslava Lazanskog.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA