Najnovije

5 opasnih uzroka zbog kojih bi američka mornarica mogla izgubiti sledeći veliki rat

“Kakav efekat će na američke snage imati to kad AMRAAM rakete budu ispaljene na nebu, brodovi koji su blizu obale napadnuti laserskm zracima, a protivbrodske rakete usmerene laserskim oružjem koje može ispaliti više hitaca u istu metu u sekundi?“

Američka mornarica (Foto: navy.mil)

Od nisko-tehnoloških glisera i iranske mornarice, do visoko-tehnoloških balističkih raketa Narodne Republike Kine, američka mornarica mora biti spremna da se bavi sa svima njima. Ovo su pet najvećih pretnji:

Mine

Jedna od najvažnijih pretnji za američku mornaricu su definitivno morske mine. Prvo izmišljene u četrnaestom veku od strane kineskog oficira za artiljeriju, morske mine zauzimaju posebno mesto u spektru opasnosti: Lako ih je ignorisati u miru, ali postaju jedan od gorućih problema za ekspedicionu mornaricu u ratu.
U poslednjih trideset godina je nekoliko američkih brodova pogođeno minama, uključujući i fregatu Semjuel B. Roberts, krstaricu Prinston i amfibijski napadački brod Tripoli. Sve u svemu, borbeni brodovi u vrednosti od nekoliko milijardi dolara su uklonjeni onim što verovatno nije koštalo više od pola miliona- morskim minama.
Američki potencijalni protivnici održavaju robusni inventar mina. Procenjuje se da Kina ima od pedeset hiljada do sto hiljada mina svih vrsta, a za Iran se procenjuje da ima “nekoliko hiljada.“
Uprkos njihovoj averziji da se bave njima, u svakom budućem sukobu će američka mornarica gotovo sigurno morati da ide tamo gde su mine.

Protivbrodske balističke rakete

Koristeći veliku raketnu silu u zemlji, Kina je razvila balističke rakete srednjeg dometa dizajnirane da napadnu ratne brodove, posebno nosače aviona. Iako su i protivbrodske i balističke rakete postojale decenijama, kombinacija ove dve rakete je stvorila potpuno novu pretnju koja se zaista razlikuje od bilo koje koja je postojala ranije.
Razvoj DF-21D i sada DF-26 raketa predstavlja veliku novu opasnost za mornarice koje žele da rade u vodama u blizini Kine.
Ove dve rakete su glavna komponenta kineske strategije koja bi trebalo da stvori bezizlazne zone u zapadnom Pacifiku.
Mora se pretpostaviti da će Kina u određenom trenutku izvoziti tehnologiju u zemlje poput Rusije ili Severne Koreje i da će ABSM na kraju biti svetska pretnja.

Podmornice

Američka mornarica je umanjila značaj antipodmorničkog rata nakon završetka Hladnog rata, i stavila akcenat na kopnene operacije nakon nakon rušenja “Kula bliznakinja”, dodatno podstičući mornaričke sposobnosti lova na podmornice.
U poslednjih četiri do šest godina, pretnja od podmornica je pretrpela veći stepen hitnosti. Vlada Kine i Rusije ne samo da postaje agresivnija već i povećavaju svoje podmorničke flote. Severna Koreja se čini odlučna da iznedri podmornicu sa balističkom raketom. Antipodmornički rat se vratio.

Supersonične protivbrodske rakete

Borba između brodova je još jedna oblast pomorske borbe koja je četvrtinu veka bila na zadnjem sedištu, samo da bi se vratila. Protivbrodske rakete se ponovo šire po svetu, brže i smrtonosnije nego ikada pre.
Kineska YJ-18 protivbrodska krstareća rakete ima domet od 460 kilometara i brzinu terminalne faze od 2,5 do 3 Maha.
Rusija je razvila zajedničku indijsko-rusku protivbrodsku raketu sposobnu da dosigne brzinu od 3 Maha.
Domet oružja kao što je YJ-18 će znatno povećati količinu nepokretnosti koje mornarica mora da prati – i pripremiti se za potapanje bodova i podmornica– kako bi sprečila neprijateljske snage.

Usmereno-energetsko oružje

Baš kao što je uvođenje “vođene rakete” uvelo sasvim novu eru ratova, sve više se pojavljuje i laser.
Iako su neki načini isključeni, usmeravanje elektronskog oružja o strane američkih neprjatelja će biti velika pretnja – i neizbežnost.
Sve velike prednosti Pentagona koje se odnose na lasersko naoružanje – koje je tiho i uglavnom nevidljivo, niskih troškova po udaru, i nemoguće je izbeći– takođe će se primeniti i na lasere protivnika.
Rusija i Kina bez sumnje rade na laserskoj tehnologiji, a odatle će laseri postati uobičajeni, gde će ih čak i nedržavni akteri jednog dana posedovati.
Ovaj ruski sistem probija svaki odbrambeni štit. Više o tome čitajte OVDE.
Izvor: webtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Lasersko oružje američke mornarice u akciji
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA