Najnovije

PAO AL BUKAMAL: Masovni kontranapad teorista Islamske države na jugoistoku Sirije! (VIDEO)

Teroristi Islamske države povratili su kontrolu nad Al Bukamalom, nakon žestokog kontranapada na sirijske snage koje su pokušavale da obezbede posldnju "prestonicu" Islamske države.

Teroristi u Bukamalu (Foto: printskrin)

Prema izveštaju Sirijske vojske, snage koje su se nalazile u gradu nisu bile u mogućnosti da osiguraju severni ulaz u grad, nakon povlačenja terorista ranije ove nedelje.  Kako se navodi, teroristi su upravo na toj poziciji izvršili siloviti udar, pa je, nakon zauzimanja predgrađa Al DŽala, ubrzo pao i ostatak napuštenog grada, čije je stanovništvo Sirijska armija evakuisala tokom prethodnih dana.  Prema navodima vojnih izvora sirijskih medija, u okolinu Al Bukamala ovih dana slio se veliki broj terorista koji su se povukli sa velikog dela teritorije, koji je u severnijim delovima pokrajine Deir Ez Zor Islamska država prepustila američko-kurdskoj koaliciji. Terorističko glasilo Amak objavilo je snimak ove kontraofanzive:
Da podsetimo, Sirijska armija objavila je 8. novembra da su snage koje su se probijale iz pravca avio-stanice T2 oslobodila Al Bukamal, poslednje uporište ID-a na jugoistoku Sirije, iako je bilo planirano da grad oslobode elitne Tigrove snage i 4. mehanizovana divizija, koje još uvek čiste severnije delove pokrajine Deir Ez Zor. Od tada, združene snage SAA, Snaga nacionalne odbrane, Hezbolaha, iranske Revolucionarne garde i iračkih Jedinica narodne mobilizacije, suočavaju se sa snažnim kontranapadima terorista, kao i subverzivnim dejstvima u samom gradu, koji su tokom jučerašnjeg dana i evakuisali. Prema navodima lokalnih aktivista, juče su u Bukamal doleteli i sirijski i ruski specijalci. Ipak, trenutno brojčano nadmoćniji teroristi, uspeli su da se ponovo dokopaju praznog grada, koji će sada, svakako postati meta žestokih dejstava ruske i sirijske avijacije. Postoje indicije da se šef ID-a Abu Bakr al Bagdadi još uvek nalazi u Bukamalu. Više o tome pročitajte OVDE. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Ovako su sirijske snage 8. novemra ušle u Bukamal:
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA