Najnovije

Evo gde će biti izložen original Dejtonskog sporazuma, ukraden pa nađen

Original Dejtonskog sporazuma na engleskom jeziku, koji je pre nekoliko dana pronađen u kući Željka Kuntoša na Palama, biće nakon završetka sudskog procesa ustupljen Narodnoj skuštini Republike Srpske, gde će biti strogo čuvan.

Dejtonski sporazum (Foto: Jutjub)

Navodi da postoji mogućnost da ovaj dokument ubuduće stoji u holu Narodne skupštine Republike Srpske i da svi koji dolaze u ovu instituciju mogu da ga razgledaju. Dokument se sada nalazi u depou Okružnog suda u Banjaluci i vodi se kao dokazni materijal.
Potpredsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da bi najbolje rešenje bilo da dokument pod budnim okom obezbeđenja stoji izložen ili u zgradi Narodne skupštine ili u zgradi Vlade Republike Srpske.
- Za razliku od Federacije BiH i Sarajeva, koji kriju da li imaju uopšte original Dejtonskog sporazuma, Republika Srpska neće kriti ovaj dokument. U Sarajevu već dve decenije ne žele da kažu da li poseduju original, jer neće da se otvori priča o rušenju Dejtonskog sporazuma i o desetinama nametnutih rešenja od strane OHR-a i visokog predstavnika u BiH - rekao je Stevandić.
Predsedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac rekao je da će pronađeni dokument biti detaljno analiziran kako bi se utvrdilo koliko je puta OHR prekršio Dejtonski sporazum i delovao mimo napisanog.
- Sarajevo je odmah počelo da galami kada je Republika Srpska pronašla dokument, jer je BiH neozbiljna država u kojoj ne žele da poštuju slovo Dejtonskog sporazuma - istakao je Košarac.
Pročitajte OVDE šta je Milorad Dodik rekao o Dejtonskom sporazumu i raspirivanju referenduma u RS?
Izvor: Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Otkud Kuntošu Dejtonski sporazum?

Bonus video

Mapiranje dejtonskog mirovnog sporazuma.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA