Najnovije

PANIKA NA KOSOVU: Počeo rad Specijalnog suda, prva hapšenja odmah posle praznika!

Rad kosovskog Specijalnog suda je pokrenut i prva hapšenja se očekuju odmah posle novogodišnjih praznika, preneo je prištinski Gazeta ekspres.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

“Kosovski lideri ili njihovi ratni prijatelji su u totalnoj panici. Kosovski lideri, počevši od predsednika, predsednika skupštine, premijera i bivših zvaničnika iz ratnog perioda, svesni su da su spremne prve optužnice od strane Tužilaštva specijalnog suda”, prenosi list, navodi se u Unmikovom press klipingu.
Neimenovani izvor, blizak liderima, rekao je tom portalu da se prva hapšenja očekuju u januaru.
Podsećamo, predstavnici udruženja ratnih veterana tzv. OVK pokrenuli su peticiju kojom traže proširenje nadležnosti Specijalnog suda i na podizanje optužnica protiv Srba.
Kako prenosi AP, oni od kosovske skupštine zahtevaju donošenje izmena i dopuna Zakona o specijalizovanim većima i specijalnom tužilaštvu jer, kako navode, trenutni diskriminiše borbu OVK.
Stupanjem na snagu Pravilnika o postupku i dokazima, sud za zločine OVK je u julu ove godine postao operativan što znači na nema pravnih prepreka za podizanje optužnica.
Prema pravilniku Suda, žrtve ratnih zločina na Kosovu moći će da učestvuju u suđenjima i da traže odštetu. Ukoliko stradanje žrtava bude potvrđeno presudom, Sud može naložiti osuđenima da im nadoknade štetu koju sudije odrede. Odluku da osuđenog obaveže da isplati odštetu, Sud može doneti na zahtev pravnih zastupnika žrtava ili na sopstvenu inicijativu. Pre nego što odrede visinu odštete, sudije mogu konsultovati veštake.
Pročitajte OVDE koji to hrvatski istoričar tvdri da su Srbi starosedeoci Balkana?
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Priština: Specijalni sud očekuje optužnice.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA