Najnovije

TENZIJE U VUKOVARU: Šta će biti sa tamošnjim Srbima?

U Vukovaru se na ulicama ponovo pojavio uvredljivi grafit Srpsko porodično stablo, plakat s crnom podlogom na kome je iscrtano drvo s obešenim telima.

Vukovar(Foto: Printskrin)

Vlast u tom gradu zgrožena i traži od policije da sankcioniše odgovorne. Srpsko stanovništvo i nevladin sektor traže reakciju najviših političkih zvaničnika u Hrvatskoj.
Čeka li se to na ovom mestu autobus za 1991? Vukovar se očigledno ni 26 kasnije nije oslobodio diskriminatorskih poruka. 
Iako su se sa plakatima porodičnog stabla i ustaškog vođe Ante Pavelića već suočavali, Srbi iz tog grada poručuju da situacija sada nije nimalo benigna. 
- To su sve poruke koje idu ka zastrašivanju Srba i rekao bih pritisku odlaska Srba iz Vukovara. Smatramo da nismo dovoljno zaštićeni od države jer ovo niko nije ni osudio - kaže Dragan Crnogorac, član Veća opštine Vukovar. 
Ovaj uvredljivi grafit pojavio se pre četiri godine u Zagrebu, a u međuvremenu na još nekim mestima u Hrvatskoj. Da li ovaj poslednji svojevrsni ustaški strit art u Vukovaru, kako glasi jedan od komentara na društvenim mrežama, ide u prilog tezi da državni vrh te zemlje ima dilemu u pogledu fašističkih simbola. 
- To zapravo pokazuje nekakvu praksu koja se u Hrvatskoj događa poslednjih godinu, dve. To pokazuju izveštaji relevatnih domaćih i stranih institucija da raste ekstremizam posebno desni i da raste govor mržnje posebno prema nacionalnim manjinama, prvenstveno Srbima i Romima. Vidimo da ni i sa najviših političkih instanci ne dolazi osuda ovakvih stavoi i to je poražavajuće - rekao je Nikola Puharić iz Inicijative mladih za ljudska prava u Hrvatskoj. 
U kabinetu gradonačelnika Vukovara za B92 kažu da poruke takve sadržine nikome ne idu u prilog, već samo dodatno narušavaju odnose među stanovnicima tog grada. 
- Zgrožen sam i ne znam šta bih drugo rekao nego da je to bolesno. Vukovar je multietnička sredina, takve stvari nam nisu potrebne i osuđujemo pojavu plakata. Pozivam policiju i druge institucije da istraže slučaj i sankcionišu odgovorne - rekao je gradonačelnik Ivan Penava. 
Još se ne zna ko je lepio, sada već po nalogu policije, poskidane plakate po Vukovaru. Posle uviđaja slučaj je prosleđen Državnom tužilaštvu. Izvor: B92

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA