Najnovije

NE IGRAJTE SE S VATROM U DONBASU: Moskva poslala jasnu poruku Vašingtonu i Kijevu!

Moskva poziva Kijev i Vašington da tri puta razmisle pre nego što preduzmu korake koji mogu dovesti do dalje eskalacije situacije u Donbasu, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Rjabkov.

Putin čuva Novorusiju (Ilustracija: Pravda)

"Ako bi američke i druge kolege poslušale naše pozive da ne prave korake koji mogu stvoriti iluzije kod kijevskih vlasti da umesto potpune realizacije Minskog sporazuma oni mogu metodom sile rešiti postojeće probleme, ako to ne bi radile američke kolege, u drugim zemljama bi, verovatno, situacija sada bila mnogo bolja", rekao je Rjabkov novinarima. Pri tome, prema rečima zamenika ministra, odluke i mere koje idu u korist smanjenju napetosti i stimulišu potpunu realizaciju Minskog sporazuma od strane Kijeva, Moskva samo pozdravlja. Situacija u Donbasu se zaoštrila krajem januara, dok se sukobljene strane međusobno optužuju za povećanje intenziteta granatiranja i pokušaje ofanzive na liniji razdvajanja. U isto vreme, grupe bivših učesnika vojne operacije organizovala je saobraćajnu blokadu Donbasa. Kao odgovor, samoproiglašene republike su uvele spoljnu upravu (nacionalizaciju) u ukrajinskim preduzećima na svojoj teritoriji, dok je danas lider DNR-a Aleksandar Zaharčenko objavio blokadu Kijeva.

Peskov: Putin odlučuje

U isto vreme, portparol Kremlja Dmitrij Peskov odgovarajući na pitanja novinara o mogućnosti priznavanja samoproglašenih LNR-a i DNR-a, rekao da spoljnu politiku Rusije određuje šef države. "Mogu da kažem jedno: prema Ustavu, spoljnu politiku Rusije određuje šef države, odnosno predsednik Ruske Federacije“, naglasio je Peskov. Ranije su mediji, pozivajući se na predsednika Odbora za poslove ZND Državne dume Leonida Kalašnjikova, saopštili da je moguće da Rusija prizna samoproglašene narodne republike Donjecka i Luganska u slučaju početka vojnih operacija Ukrajine u regionu.

Rusija nema nameru da se meša u izborni proces u Francuskoj

Kremlj nema nameru da se na bilo koji način meša u izbore u Francuskoj, izjavio je Peskov. On je istakao da se Kremlj prema ovakvim vestima odnosi "kao prema isključivo unutrašnjem pitanju Francuske". "Nemamo nameru da se mešamo u izborni proces u Francuskoj. Ovo je zemlja sa kojom negujemo odnose, bez obzira na postojeće probleme", dodao je Peskov.

O povećanju vojnog budžeta SAD

Povećanje troškova odbrane u SAD je unutrašnja stvar Vašingtona, dok ne dovodi do narušavanja ravnoteže u oblasti strateškog obuzdavanja, izjavio je Peskov. Ranije je američki predsednik Donald Tramp pozvao prekidanje politike smanjivanja vojnog budžeta, koji je bio deo budžetskog kompromisa ove partije Kongresa prethodnih godina. Tramp planira da poveća svoj odbrambeni budžet za 2018. fiskalnu godinu za 54 milijarde dolara na 603 milijarde dolara. SAD na odbranu troše više nego neke od najvećih zemalja u svetu zajedno. "To je isključivo unutrašnja stvar SAD", rekao je Peskov novinarima. Istovremeno, on je naglasio da "zasad porast troškova ne dovodi do narušavanja postojećeg odnosa u oblasti strateškog obuzdavanja". Izvor: rs.sputniknews.com, Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA