Najnovije

Mihajlović: Srbija kao šahovska tabla za velike sile!

Ukoliko Evropska unija zaista želi da reši sve veće napetosti i političke krize na Zapadnom Balkanu, onda je najbolje i jedino moguće rešenje brz i efikasan prijem svih država regiona u EU, izjavila je danas potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović.

Zorana Mihajlović (Foto: Jutjub)

Ona je, povodom sastanka šefova diplomatija zemalja EU koji je bio posvećen Zapadnom Balkanu, rekla da je tačna ocena visoke predstavnice EU Federike Mogerini da "Balkan lako može da postane šahovska tabla za zakulisne igre velikih sila, ali da je stigla sa velikim zakašnjenjem.
- Delim zabrinutost visoke predstavnice Mogerini za stabilnost regiona i nedavna poseta Zapadnom Balkanu i upoznavanje sa problemima od izuzetnog su značaja. Ali, Balkan je odavno postao šahovska tabla za velike sile upravo zbog nedefinisanog odnosa EU prema zemljama regiona - navela je Mihajlović u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Retorička pomoć "više ne igra"

Navodi da retorička pomoć "više ne igra" i da je potrebno da Brisel uradi mnogo više kako se u navali populizma i nacionalizma evropska perspektiva ne bi potpuno izgubila i ugasila.
Mihajlović dodaje da Srbija istinski želi da postane deo EU i da je politikom Vlade Srbije i premijera Aleksandra Vučića uspela da očuva političku stabilnost.
- Srbija želi mir, stabilnost i saradnju u čitavom regionu, u šta je komesarka Mogerini mogla da se uveri. Zato je najbolje rešenje za region, ali i za Brisel, ukoliko istinski želi da održi stabilnost u ovom delu Evrope, da sve zemlje zapadnog Balkana brzo i efikasno postanu punopravne članice EU - naglasila je potpredsednica vlade.
Ona je dodala da se boji da EU više nema vremena za drugačija rešenja, te da bi bilo koja drugačija odluka bila samo alibi velikim silama da nastave svoju balkansku šahovsku partiju čije smo rezultate već gledali u prošlosti. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA