Najnovije

AMAN DOKLE?! Pogledajte kako je Vlada zahvalila studentima za proteste

Predlozi upisnih kvota i školarina na Univerzitetu u Beogradu. Poskupljenje traže Učiteljski, Fakultet fizičke hemije i Fakultet političkih nauka.

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Univerzitet u Beogradu spremio je 14.850 indeksa za novu generaciju brucoša. Poskupljenje traže tri fakulteta, a tri predlažu povećanje kvota za upis. Senat UB usvojio je upisne kvote za osnovne, doktorske, master i specijalističke studije, a Konkurs za upis biće objavljen do 1. maja.
Fakultet političkih nauka predložio je poskupljenje školarine, sa sadašnjih 91.700 do 99.700, na 100.000 do 110.000 dinara, Učiteljski bi cenu da poveća sa 90.000 na 99.000 dinara, a Fakultet fizičke hemije sa 64.800 na 69.900 dinara. Senat univerziteta još ranije je usvojio predloge o poskupljenju, ali se sa njima još nije saglasila Vlada. Poskupljenja su ranije obrazložena usklađivanjem sa inflacijom i time da školarine godinama nisu menjane.
Zbog autonomije univerziteta, fakulteti ne moraju da imaju saglasnost Vlade za poskupljenje. Prethodnih godina Vlada i Ministarstvo prosvete nikada nisu podržali poskupljenje školarina.
- Konkurs ćemo objaviti na vreme, pet meseci pre početka naredne školske godine. Osim povećanja predloga kvota za studije informatike, ove godine nema velikih promena u odnosu na prethodne. Predloženo je povećanje broja studenata prve godine na Fakultetu organizacionih nauka, Matematičkom i Elektrotehničkom fakultetu, ali i za to čekamo saglasnost - rekla je prof. dr Nada Kovačević, prorektor za nastavu Univerziteta u Beogradu.
Matematički fakultet predložio je upis dodatnih 40 studenata na IT smer, Elektrotehnički dodatnih 60, a Fakultet organizacionih nauka ukupno 70 brucoša više koji će učiti informacione tehnologije. Da bi ispunili uslove da se akredituju za veći broj studenata, ETF-u je potreban dodatni prostor.
Vlada Srbije mora da da saglasnost na broj budžetskih studenata, a ove godine UB je zatražio upis 9.511 studenata osnovnih studija koji će se školovati o trošku države. Konkursom je predviđen upis 9.128 studenata master studija, od čega bi 4.200 bilo na budžetu. Predviđen je upis 1.900 studenata na doktorske studije, od kojih 737 na budžet.
Upis u narednu školsku godinu počeće 21. juna, a sadašnji maturanti moći će da predaju dokumenta do 25. juna. Prijemni ispiti biće organizovani od 26. juna do 2. jula, a 10. jula biće objavljena konačna rang-lista. Od 10. do 14. jula treba da se završi upis. Svi podaci o upisu u prvom roku moraju da budu gotovi i dostavljeni Univerzitetu do 19. jula. Drugi upisni rok počeće prvog septembra. Prijemni ispiti biće organizovani 6. i 7. septembra, konačne rang-liste do 13, a upis najkasnije do 16. septembra. Detalje o generalnom štrajku radnika Goše možete pogledati OVDE. Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA