Najnovije

OVO NISTE ZNALI: Evo šta kafa čini vašoj jetri

Da li je zdravo piti kafu? Kolika je dnevna mera? Pitanja koja sve muče rešavali su stručnjaci sa Klinike "Mejo". Evo rezultata...

Kafa (Foto: Pixabay)

Bilo je dosad mnogo informacija o negativnom uticaju kafe na naš organizam, a rezultati istraživanja Klinike Mejo donose dobre vesti za ljubitelje kafe.
Oni kažu da kafa sadrži dobre materije za naše zdravlje, pa tako i za jetru, za koju se dugo smatralo da je kafom ugrožena.
Bogata je antioksidantima, koji pomažu sprečavanje nastanka različitih vrsta karcinoma.Sadrži i hranjive materije i vitamine, kao i polifenole, biljna jedinjena jakog antioksidantog uticaja. Kofein je i dobar stimulans, pa povoljno deluje na mozak i povećava njegovu aktivnost.
Ispijanje kafe, kažu, može imati brojne zdravstvene prednosti jer ona štiti od pojave Parkinsonove bolesti od 32 do 60 odsto, dijabetesa tipa 2, bolesti jetre i karcinoma jetre.
Poboljšava kognitivne funkcije i smanjuje rizik od depresije, ali i rizik od samoubistva se pokazao za 45 posto manji kod ljudi koji popiju dve-tri šoljice kafe u toku dana.
Pečeni krompiri i tostiran hleb izazivaju rak. Pogledajte OVDE savete za prevenciju.
Izvor: Žena

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA