Najnovije

RUSI UBILI ČEČENA: Bio vođa terorista ID u Homsu, a borio se protiv Rusije još u Čečeniji!

Islamska država je, ponajviše zahvaljujući ruskim udarima u istočnom Homsu, izgubila jednog od svojih vrhovnih komandanata, javlja Al-Masdar NJuz pozivajući se na svoje izvore.

Zastava ID (foto: jutjub printskrin)

Ebu Ajub Al Šišanija, kojeg ne treba mešati sa pokojnim Abu Omar al-Šišanijem, ubio je ruski Suhoj Su-34 bombarder tokom velikih povlačenja Islamske države iz centralnog Homsa u četvrtak. Ebu Ajub Al Shishani, čovek čečenskog porekla koji je se borio i protiv ruske vojske u Čečeniji, bio je tvorac vojnih planova za prvi napad ID na Palmiru u martu 2016. godine, što je tada dovelo do povlačenja Sirijske arapske armije (SAA) iz ovog antičkog grada.
Sada već pokojni komandant ID je takođe učestvovao u brojnim borbama u susednom Iraku, posebno u pustinjskom ratu oko provincija Anbar i Niniva.
NJegova smrt predstavlja veliki udarac snagama kalifata koja sada mora da pronađe zamenu ako žele da odbiju očekivano nastupanje SAA sa istoka iz pravca Palmire, i da se oslobode iz opkoljenog grada i aerodroma Deir ez-Zora. 
Ruski i sirijski borbeni avioni su igrali ključnu ulogu u odbacivanju nazad Islamske države iz sirijske pustinje. Redak video koji se pojavio u petak pokazuje vazdušne napade na konvoje ID koji su bezuspešno pokušali da se povuku uz regiona.  I komandant ID u Libanu je ubijen, ali nije sve išlo kako treba kada je oteo libanskom vojniku ručnu granatu.... Čitajte OVDE.
Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Pogledajte kako je nastala Islamska država
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA