Najnovije

TERORISTI LIKUJU: Pobedio ratni zločinac Haradinaj: "Čestitam na izborima, Kosovo"!

Lider Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Ramuš Haradinaj proglasio je večeras pobedu koalicije koja je proizašla iz "ratnog krila", nazvanu "PAN", a koju čine koalicija Demokratske partije Kosova (DPK - Tači), ABK, Inicijativa za Kosovo (IK - Fatmir LJimaj) i devet manjih partija.

Ramuš Haradinaj (Foto: Sinhua)

On je, na konferenciji za štampu po zatvaranju birališta, rekao da je koalicija "Pan" ubedljivo pobedila.
- Jasna odluka obavezuje vladu Kosova - poručio je on zahvalivši se koalicionim partnerima i pozvao druge stranke da se pridruže radu na dobrobit "zemlje".
Koalicija "PAN" osvojila je 40 odsto glasova na današnjim vanrednim parlamentarnim izborima, objavila je prištinska televizija "Klan Kosova" pozivajući se na izlazne ankete.
- Kosovo je položilo ispit. Čestitam na izborima, Kosovo - rekao je Haradinaj ocenjujući da su ovi izbori najbolji ikada održani na Kosovu.
Prema istim podacima, predviđa se da bi opoziciona stranka Samoopredeljenje mogla da osvoji 30 odsto glasova, dok bi koalicija pod vođstvom Demokratske lige Kosova (Isa Mistafa) trebalo da ima 27 odsto.
Haradinaj je nakon objavljivanja prvih preliminarnih izbornih rezulata televizije Klan Kosova izjavio da će nova vlada biti formirana na vreme.
Haradinaj, koji je kandidat ispred koalicije Demokratske partije Kosova (DPK), Alijanse novo Kosovo (ABK), Inicijative za Kosovo (IK) i deset drugih stranaka je rekao i da je pobeda te koalicije ubedljivija nego što pokazuju istraživanje.
On je rekao novinarima je da podaci koje ima koalicija pokazuju da je pobeda još ubedljivija od rezultatat koje je pokazala izlazna anketa televizije Klan Kosova.
Član predsedništva DPK, Bljerand Stavileci je proglasio pobedu koalicije DPK, ABK i IK i pozvao predstavnike koalicije da izađu i da pobedu proslave na Trgu Skenderbega u centru Prištine.
- Ovo je pobeda DPK i Kadri Veseljia koji je odlučio da lične interese podredi partijskim interesima - kazao je Stavileci.
S druge strane, lider Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa je optužio televiziju Klan Kosova da je izvršilac volje "klana mraka" i ocenio da su izlazne ankete te televizije "neistinite, naručene" i da za cilj imaju "da utiču na rezultate pre nego što prve rezultate proglasi Centralna izborna komisija".
- Volja građana se ne može promeniti egizit polom jer su se ovakva istraživanja pokazala kao neistinita, pošto su konačni rezultati uvek bili drugačiji - kazao je donedavni kosovski premijer Mustafa na konferenciji za novnare.
Potpredsednik pokreta Samoopredeljenje Dardan Sejdiu je komentarišući rezultate izlaznih anketa, rekao da prvi rezultati sa terena govore o velikom poverenje koje je dobilo Samoopredeljenje.
- Samoopredelenje je prvi subjekat. Podaci sa terena pokazuju da imamo negde oko 33 odsto i da imamo dvostruko veću podršku - kazao je Sejdiu.

Tači: Očekujem što pre formiranje proevropske vlade

Kosovski predsednik Hašim Tači oglasio se večeras povodom prevremenih parlamentarnih izbora koji su danas održani i izrazio očekivanje da će što pre biti formirana proevropska vlada.
On je putem Tvitera poručio da "očekuje od pobednika današnjih izbora da formiraju što pre proevropsku vladu, koja bi se odmah posvetila prioritetima".
Pročitajte OVDE kako je NATO opet ponizio Crnogorce?
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

- Haradinaj je divlja svinja koja je puštena iz šume - kaže Boža Spasić.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA