Najnovije

KANCEROGEN I PUN ŽARIŠTA: Tražili pomoć vojske za gašenje požara u Vinči, jer ne znaju šta je u dubini!

Gradske vlasti tvrde da je požar na deponiji u Vinči lokalizovan, dok u Zavodu za javno zdravlje kažu da nema opasnosti po stanovništvo. Kakva je budućnost te deponije i kakvu ulogu u rešavanju tog problema ima novi ministar za zaštitu životne sredine?

Požar u Vinči (Foto: Jutjub)

Požara sada nema, barem ne na površini deponije. Ipak, gradske vlasti ne mogu sa sigurnošću da kažu da li je požar i ugašen, jer ne znaju šta je ispod površine. Zbog toga su tražili i pomoć vojske.
„Vojska će ovde obezbediti termovizijsko snimanje i to je važno, da utvrdimo da li i koliko žarišta postoji. Mi to ne znamo. Nakon toga radimo na uklanjanju mogućih požara koji će se javiti“, kaže Andreja Mladenović.
Opasnost od požara postoji, ali ne postoji opasnost po zdravlje ljudi, kažu u Gradskom zavodu za javno zdravlje. Ipak, stručnjaci upozoravaju da se ne mere visokokancerogene supstance.
„Za parametre koje ne merimo, kao što su dioksini i furani, jasno smo naglasili da to ne radimo i u odnosu na to ne možete davati procene jer to su prosto materije koje se ne prate i ne mere“, kaže Vesna Slepčević iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.
Važno je reći da u Zavodu mere ono što je predviđeno zakonom. Zakonom nisu predviđeni dioksini i furani i zato je on loš i zastareo kaže profesor hemijskog fakulteta u penziji Petar Pfendt:
„Pored tih, odavno unetih materija koje se moraju meriti postoji čitav niz hlorovanih supstanci i pesticida koji tek moraju da se unesu u zakon i tek onda će Zavod za zdravstvenu zaštitu i sve ostale ustanove, koje se bave merenjima, početi da mere, jer za sada mogu da kažu : po zakonu nisam obavezan, zašto da to radim“.
Zakonom bi trebalo da se bavi novi ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan, koji je do sada bio gradski sekretar za zaštitu životne sredine.
Gradski menadžer Goran Vesić, o Trivanu ima samo reči hvale: „On je čovek koji je potpuno posvećen ekologiji, koji je možda najbolji, ili jedan od najboljih stručnjaka u zemlji, koji ima iskustvo sa terena jer se time bavio u Beogradu. Ako možete da rešite probleme u Beogradu, možete i u Srbiji“.
Novi ministar u kabinet ulazi s nerešenim pitanjem Vinče. Osim toga, čekaće ga i pitanje još oko 3.500 deponija širom Srbije.
Ako želite vozom u Crnu Goru, pročitajte OVDE kakav vas pakao očekuje.
Izvor: N1

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Požar na deponiji u beogradskom naselju Vinča ni posle mesec dana nije ugašen. Dok se stanovnici glavnog grada žale na neprijatne mirise, nadležni ponavljaju da razloga za brigu nema i da zdavlje građana nije ugroženo.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA