Najnovije

MOSUL JE SLOBODAN: Pala prestonica ID u kojoj je proglašen kalifat! (FOTO/VIDEO)

Iračko Ministarstvo odbrane javilo je da su svi rejoni Mosula oslobođeni od terorista, javlja „Skaj njuz Arabija”.

Mosul (foto: Jutjub)

Ujedinjena komanda operacije za oslobađanje Mosula, koja traje od oktobra prošle godine, saopštila je da je iračka vojska proterala teroriste iz centra Mosula.
„Islamska država više ne kontroliše nijedan rejon u Mosulu. Militanti nemaju drugog izbora osim da se predaju. Prisustvo ID u Iraku je zauvek završeno“, citira televizija izjavu resora.    
„Pseudodržava je pala: oslobođena je džamija Nuri“, javlja iračka televizija koja direktno prenosi dešavanja kod džamije, na kojoj je podignuta iračka zastava.  
Televizija „Skaj njuz Arabija“, pozivajući se na svog dopisnika, tvrdi da je u redovima ID raskol, dok u borbama u području džamije učestvuje samo pet militanata.   Pobunjenici su digli u vazduh staru džamiju prošle sedmice, kada su iračke snage, uz podršku SAD, počele da napreduju u njenom pravcu. Crna zastava "Islamske države" vijorila se na minaretu od juna 2014. godine. Vođa islamista Abu Bakr al Bagdadi, koji je proglasio "kalifat" iz ove džamije, skoro sigurno je poginuo u udaru ruske avijacije južno od sirijskog grada Rake 28. maja, saopštili su ranije ruski zvaničnici.
Koalicija predvođena SAD pruža iračkim snagama vazdušnu i kopnenu podršku u ofanzivi na Mosul, koja je počela oktobra 2016. godine.
Procenjeno je da je iz razrušenog Mosula izbeglo oko 350.000 stanovnika. 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Ključne borbe za Zapadni Mosul
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA