Najnovije

VAŠINGTON PREPUŠTA KOSOVO LONDONU I BERLINU: Odobravaju progon Srba

Eventualni susret Aleksandra Vučića i Vjose Osmani na današnjem sastanku EU u Granadi može da bude čisto simboličkog značaja, u smislu pokušaja spuštanja uzavrelih tenzija, a pravi dijalog i kompromis dve strane za duže vreme neće biti moguć jer albanska strana to odbija i pokazuje ogromno neprijateljstvo prema Srbima, izjavio je urednik Kosovo onlajna Miloš Garić u jutarnjem programu RTS.

Kosmet (Foto: Jutjub)

"Vučić neće odbiti mogućnost susreta, ne zato što je sada dijalog moguć, već zato što se vodi brigom o bezbednosti Srba na Kosovu, kojima su životi ugroženi svakog dana. Ali, sa Vjosom Osmani je teško razgovarati. Ona izgovara najteže optužbe i pretnje na račun Srbije, kod nje se primećuje otvorena mržnja. Ekstremnija je čak i od Kurtija u tom pogledu, a poznato je kakvu politiku prema Srbima sprovodi kosovski premijer", istakao je Garić.

On smatra da suštinskog dijaloga neće biti u skorijem periodu, da mnogo okolnosti na to utiče, ali da nekih razgovora mora biti, pogotovo onih koji se tiču bezbednosti Srba i njihovih prava, za šta odgovornost moraju da preuzmu političari i međunarodne snage na Kosovu.

"Kurti hoće Srbima da oduzme pravo na život na Kosovu. Svakoga dana gura u pravcu etničkog čišćenja Srba, pritom njih napadajući za kriminal i terorizam. Poslao je policijsku silu, oružje, specijalne jedinice, izgradio baze, a onda je počeo s terorom, hapšenjima, prebijanjima, pucanjem na ljude, upadanjem u kuće, lokale, sada već i u bolnice, manastire. Kurti sprovodi podmuklu taktiku, koristi svaki povod da zatvori prelaze na severu - Jarinje i Brnjak. Policija je prekopala i blokira sve alternativne puteve ka Raški i Novom Pazaru. Tako dodatno sprečava komunikaciju i snabdevanje Srba u severnim opštinama. LJudi nemaju lekove, mleko, osnovne potrepštine, bolnice ostaju bez medicinskog materijala. Zapadni posrednici to, na žalost, nemo posmatraju", navodi Garić. 

Prema njegovim rečima, Kurti ima jasan plan, da natera Srbe da odu s Kosova, a one koji odluče da ostanu hoće da natera da više ne budu Srbi.

"Kurti bi prihvatio samo one Srbe koji su spremni da se odreknu svoje države Srbije, srpskog jezika, istorije, kulture, crkve, identiteta. E, tek tada bi se Kurti smirio. Tek tada bi bio zadovoljan i smatrao bi da je obavio posao sa Srbima. Srbi na Kosovu, naravno, na to ne pristaju i zato je Kurtijeva represija sve veća", ističe urednik Kosovo onlajna.

Garić glavne podržavaoce ovakve politike kosovskih vlasti vidi u Velikoj Britaniji i Nemačkoj.

"Vašington je očigledno prepustio inicijativu Berlinu i Londonu. To je vidljivo sada i po pokušaju zloupotrebe događaja u Banjskoj i pokušaja da se krivica svali na Beograd. Politika SAD je mnogo više nijansirana, postoji shvatanje za delikatnost prilika na terenu i da nije dobro vršiti toliki pritisak na Srbiju. Albanci, s druge strane, preko lobista u SAD pokušavaju da održe stari narativ, neistinama i stalnim optužbama prema Srbiji žele da dobiju podršku za svoje oružane pohode i ucene. Mnogo će biti važno kako će u periodu ispred nas da postupa administracija u Vašingtonu, jer od toga zavisi mir i budućnost na Balkanu", poručio je između ostalog Garić.

Izvor: Kosovo onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA