Najnovije

IRAK IZBACUJE AMERE, ZOVE PUTINA U POMOĆ: Vašington potpuno izgubio uticaj na Bliskom istoku!

Irak namerava da izbaci Amerikance sa svoje teritorije i traži od Rusije da poveća svoje prisustvo.

Iračani (Foto: Sinhua)

Vlada u Bagdadu smatra da su SAD Iraku nanele veliko zlo jer su odgovorne za nastanak Islamske države, a s druge strane veruje da ruski predsednik Vladimir Putin jedini može da donese stabilnost u regionu i reši ključne svetske probleme.

Istorijske veze

Potpredsednik Iraka Nuri el Maliki, koji od ponedeljka boravi u poseti Rusiji, izjavio je da bi rusko vojno i političko prisustvo u njegovoj zemlji donelo ravnotežu na celom Bliskom istoku i u severnoj Africi.
- Dobro je poznato da Rusija ima istorijski jake veze sa Irakom. Zbog toga bismo voleli da Rusija znatno poveća svoje prisustvo u našoj zemlji, i političko i vojno. Na taj način bi bio uspostavljen balans od kog bi koristi imali i region i narod - rekao je Maliki.
On je istakao da Bagdad želi bliže veze s Moskvom jer veruje u rusku ulogu u rešavanju većine ključnih međunarodnih problema.
- Rusko prisustvo u Iraku bi donelo ravnotežu koju u političkom smislu ne bi niko mogao da naruši. Danas nam je ruska pomoć u Iraku potrebnija nego ikad - naveo je irački potpredsednik.
S druge strane, Maliki je istakao da Amerikanci u Iraku nisu dobrodošli.
- Oni pokušavaju sebi da pripišu zasluge za oslobađanje Mosula od ID. Da, oni su nas podržali iz vazduha, ali glavne zasluge idu iračkim vojnicima, narodnim milicijama i iračkom ratnom vazduhoplovstvu. Žao mi je, ali Amerika nije oslobodila Mosul. Realno, to je velika pobeda iračke armije, koju smo skupo platili sa čak 20.000 mrtvih i ranjenih vojnika i policajaca - istakao je Maliki.
Prema njegovim rečima, SAD su pružale pomoć iračkoj vojsci i savezničkim snagama, ali su pre toga doprinele nastajanju ID.
- Islamska država podseća na talibane, koje je stvorila Amerika kako bi se suprotstavila SSSR u Avganistanu. Na isti način su SAD napravile ID kako bi se suprotstavile Iraku, koji je odbio da blokira Siriju, bio protiv uspostavljanja zone neletenja u Siriji i protiv američkih vojnih baza - objasnio je Maliki.
Kako je dodao, Vašington sada traži da uspostavi vojne baze na iračkoj teritoriji kako bi održao svoj uticaj u regionu, ali to neće dobiti.
- Iračko društvo je protiv stranih vojnih baza na svojoj teritoriji. To sam već Amerikancima rekao i upozorio ih da smo protiv njihovog povratka u Irak i pravljenja baza na našem tlu - bio je jasan Maliki.

Ruske metode drugačije

I analitičari su u potpunosti saglasni s tim da bi Rusija trebalo da poveća svoje prisustvo u Iraku kako bi se uspostavila stabilnost na Bliskom istoku.
- Amerikanci su razorili Irak, prvo nakon invazije 2003, a onda i u operacijama protiv ID. Vlada u Bagdadu shvata da Rusija ima potpuno drugačije metode. To se pokazalo u Siriji, u kojoj ruske snage potpuno drugačijom strategijom od američke odnose pobedu nad teroristima. Samo prisustvom Rusije na Bliskom istoku moguće je očuvati mir u tom regionu - smatraju analitičari.
Prema njihovim rečima, Rusiji čak ne treba vojna baza u Iraku da bi očuvala stabilnost na Bliskom istoku nakon poraza ID.
- Iraku su sad potrebne investicije, obnova i ekonomska stabilnost. To je nešto u čemu Moskva može mnogo da pomogne. Takođe, zajednička komanda za borbu protiv terorizma značajno bi uticala na stabilnost u regionu - kažu stručnjaci.

Lavrov: Podržavamo borbu Iraka protiv terorista

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov  je nakon sastanka sa Nurijem el Malikijem, naveo da Moskva podržava napore Bagdada da normalizuje situaciju u zemlji, prvenstvo uklanjanjem terorističke pretnje.
- Veoma je važno da Bagdad ne prestane da se bori protiv terorizma nakon pobede nad ID u Iraku. Bitno je da svoju borbu nastavi u kontekstu međunarodnih napora za uništenje terorističke pretnje širom sveta, uključujući Siriju, Libiju, Jemen i druge zemlje - naveo je Lavrov.
Ruski general podneo šokantan izveštaj. Koliko hiljada terorista je za dva meseca likvidirano u Siriji pročitaajte OVDE.
Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Ruska avijacija dejstvuje po uporištima džihadista
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA