Najnovije

NAMERNO DO HAOSA? Ustavni sud BiH priznao bošnjačke praznike, Dodik kaže: "Srbi nemaju šta da traže u BiH"

Ustavni sud BiH odbio kao neosnovan zahtev za ocenu ustavnosti Zakona o proglašenju 1. marta Danom nezavisnosti Republike BiH i članova Zakona o proglašenju 25. novembra Danom državnosti Republike BiH.

Ustavni sud BiH (Foto: Jutjub)

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je pre odluke suda da bi u BiH mogao da nastane „pravi politički haos“ ako Ustavni sud BiH ne donese odluku o ukidanju državnih praznika 1. marta i 25. novembra u Federaciji BiH, a ako ga potvrdi „onda Srbi više nemaju šta da traže u BiH"
Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je povodom današnje odluke Ustavnog suda BiH o 1. martu i 25. novembru, da je Srbima u ovom trenutku potreban jedinstven stav iz Republike Srpske, bez obzira na poziciju i opoziciju.
- Stav će biti zauzet kada se iščita odluka Ustavnog suda i kada se vide sve njene posledice. Kada dobijemo odluku, videćemo da li preduzimati nešto u pravnom smislu i šta, jer je reč o najvišoj zakonodavnoj instanci. Treba preduzimati korake u okviru međunarodnih odnosa - ocenio je Čubrilović.
On smatra da je Ustavni sud BiH, odbijajući kao neosnovane zahteve 30 poslanika Narodne skupštine Republike Srpske za ocenu ustavnosti Zakona o proglašenju 1. marta danom nezavisnosti takozvane Republike BiH i članova Zakona o proglašenju 25. novembra danom državnosti takozvane Republike BiH, pokazao da je u funkciji jednog, eventualno dva naroda, ne uzimajući u obzir činjenicu da je BiH veoma složena država tri konstitutivna naroda i da treba donositi odluke u smislu njihovog pomirenja.
Čubrilović kaže da ovakva odluka ne ide u prilog pomirenju i napretku u BiH i da pokazuje da se ne uvažava nijedna činjenica koja dolazi iz Republike Srpske, ma koliko ona bila "pravno potkovana".
Predsednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović izjavio je da će današnja odluka Ustavnog suda BiH o 1. martu i 25. novembru proizvesti vrlo bolne osećaje u Srpskoj, jer se njom pokušavaju potvrditi dva dana koja su bila pogubna za Srbe u BiH.
- Izuzetno smo nezadovoljni zbog odluke Ustavnog suda. Zato smo i govorili da je bitno da se promene struktura rada i način donošenja odluka u tom sudu da bi ta pravna institucija bila u potpunosti vlasništvo domaćih sudija - rekao je Borenović i dodao da u tom slučaju odluke ne bi bile donošene preglasavanjem, već uz saglasnost sudija koji dolaze iz sva tri konstitutivna naroda i iz oba entiteta.
On je postavio pitanje predlagačima apelacije da li su na ovaj način proizveli vrlo štetno dejstvo, jer su, kako je naveo, indirektno potvrdili ova dva dana kao praznike, što je katastrofalno za srpski narod i Republiku Srpsku.
Ustavni sud BiH odbio je kao neosnovane zahteve 30 poslanika Narodne skupštine Republike Srpske za ocjenu ustavnosti Zakona o proglašenju 1. marta danom nezavisnosti takozvane Republike BiH i članova Zakona o proglašenju 25. novembra danom državnosti takozvane Republike BiH, saopšteno je iz ovog suda.
Koalicija koja čini većinu u Narodnoj skupštini Republike Srpske uputila je 6. decembra prošle godine Ustavnom sudu BiH apelaciju za ocenu ustavnosti Zakona o proglašenju 25. novembra danom državnosti.
Poslanici većine u Narodnoj skupštni Republike Srpske uputili su 11. oktobra prošle godine apelaciju Ustavnom sudu BiH za ocenu ustavnosti Zakona o proglašenju 1. marta danom nezavisnosti BiH.
Pročitajte OVDE zašto Tuđman nije podnosio Izetbegovića, a s Miloševićem se rado družio?
Izvor: Srna

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Ukoliko Ustavni sud BiH obriše neustavne odredbe Izbornog zakona koje se odnose na izbor delegata u Dom naroda FBiH, biće to politička, a ne pravna odluka. Smatra ovo pravni ekspert Slaven Kovačević te pojašnjava da Ustavni sud BiH ne može brisati ove odredbe jer se apelant Božo LJubić nije pozvao na odredbu koja to omogućava.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA