Najnovije

DIPLOMATE U ŠOKU: Cela ambasada se povlači samo pred rat!

Dan posle povlačenja zaposlenih u ambasadi Srbije u Skoplju, javnost je ostala uskraćena za detalje okolnosti pod kojima je Beograd povukao tako drastičan diplomatski potez. Vlasti u Skoplju demantuju da si imale obaveštajnih aktivnosti prema srpskim institucijama i zvaničnicima.

Srpska ambasada u Makedoniji (Foto: Jutjub/Printskrin)

Srpski šef diplomatije Ivica Dačić kaže da se radi o poruci da Beograd zna šta se Makedonija dogovara i šta se dogovorila. O diplomatskom incidentu između Srbije i Makedonije sutra, tačno u podne, telefonom će razgovarati predsednik Aleksandar Vučić i premijer Makedonije Zoran Zaev.
Dan pošto je ključ u bravu stavljen na vrata srpske ambasade u Skoplju jer je Makedonija, tvrde srpske vlasti, ofanzivno delovala prema Srbiji, stiže zvanični demanti.
"Makedonska vlada nije prisluškivala srpske institucije i zvaničnike. Niti smo imali nameru, niti smo dali nalog za prisluškivanje", rekao je ministar spoljnih poslova Makedonije Nikola Dimitrov.
To što su Makedonci radili - prijatelji ne rade, ponavlja ministar spoljnih poslova Srbije: "Neće biti lako ni vlastima u Makedoniji da znaju da mi znamo za sve to što se dešavalo, a u šta je uključen strani faktor. Mi znamo sve šta su odlučili, šta rade i šta će raditi".
Ipak, zarad mira i stabilnosti, srpske vlasti već sledeće nedelje vraćaju deo zaposlenih u ambasadi, u septembru i ambasadorku. To pozdravlja zamenik Zorana Zaeva i tvrdi neće biti ishitrenih zaključaka makedonske Vlade.
"Nećemo brzati ni sa kakvim odlukama u tom pravcu, čekaćemo da dobijemo sve detalje u odnosu na to pitanje. Važno je da dve strane imaju pozitivnu volju da se stvari vrate u uobičajene odnose", rekao je Bujar Osmani, zamenik premijera Makedonije.
Dok se ne vrate, Srbi koji žive u Makedoniji, ali i oni koji letuju u Grčkoj, na tlu Makedonije ostali su bez zaštite sopstvene zemlje. Ministarstvo spoljnih poslova poziva ih da se u slučaju nezgode ili bilo kakve pomoći, obrate Konzularnom odeljenju u Beogradu, da građani, kažu, ne bi trpeli zbog političkih poteza. Ovaj jučerašnji, diplomatsku struku ostavio je u čudu. Ne bi im bilo ništa neobično da je iz Skoplja povučena samo ambasadorka.
"Ja nisam čuo, osim u kriznim situacijama, da se povuče cela ambasada. Te krizne situacije su ivica konflikta, rata. Ja u svojoj karijeri i čitajući o tome, nisam čuo da neko povuče celu ambasadu sve do vratara", kaže Radomir Diklić, bivši ambasador Srbije.

Makedonski mediji šale se na račun tabloida u Srbiji

Srpski mediji tvrde da znaju zašto - da su "makedonske službe pratile i zastrašivale diplomate iz Srbije", da su prisluškivali i samog Vučića, te da je "Zaev ovim objavio rat Srbiji". S druge strane podsmeh makedonskih medija, na naslove odgovaraju naslovom "Jednom i mi njih da špijuniramo". To se, tvrde srpski tabloidi, radi u saradnji sa zapadnim službama.
I Zapad i Istok bore se za geopolitičke sfere uticaja, Makedonija je sigurno jedna od njih, kaže bivši šef BIA Andreja Savić.
Na pitanje da li se taj uticaj spoljnih faktora vrši preko obaveštajnih službi kaže:
"Kako da ne! To je jedan od najznačajnijih instrumenata spoljnopolitičkog delovanja. Uobičajeno je da su ključni instrumenti u ostvarivanju strateških, političkih prioriteta - medijski prostor, diplomatija i obaveštajne zajednice", navodi Savić.
Tuk na luk - mogao bi da bude jedan od instrumenata u sferi diplomatije. Ukoliko Makedonija glasa za prijem Kosova u UNESKO, sledeći stav većine članica EU, po tom istom stavu mogla bi da postupi i Srbija i poništi raniju odluku i Makedoniju prizna kao "bivšu jugoslovensku republiku". 
Pročitajte OVDE kakav je stav srpskog državnog vrha pred sastanak s Makedonijom?
Izvor: N1

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Da li su Srbija i Makedonija na ivici sukoba?
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA