Najnovije

Vučić o KiM: Plašimo se sebe, budućnosti, realnosti... (VIDEO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je sumnju da ćemo kao društvo uspeti nešto da se dogovorimo povodom Kosova i Metohije i da nešto uradimo u interesu budućnosti, "jer se plašimo sebe, budućnosti i realističnog pristupa".

Vučić (Foto: predsednik.rs)

Vučić je u razgovoru sa novinarima u Osečini, gde je otvorio Sajam šljiva, najavio da će u septembru početi da se razgovara sa civilnim sektorom, crkvom, akademskom zajednicom i u parlamentu o pitanju Kosova.
Na pitanje da li postoje rokovi u vezi sa unutrašnjim dijalogom koji je pokrenuo i kada će biti završen, Vučić je precizirao da rokovi ne postoje, već da postoje samo oni koji se tiču naše budućnosti.
"Nemamo mi rokove osim onih koji se tiču naše budućnosti i niko nam ih ne postavlja. Ne moramo mi ništa, niko nam nije rekao da moramo, i najverovatnije i nećemo provesti, jer se plašimo sebe, plašimo se budućnosti, realističnog pristupa", rekao je Vučić. 
Naveo je da neki kažu kako je Srbiji naloženo da tim povodom nešto mora da uradi, a primetio je da najverovatnije nećemo ništa ni uraditi, jer se plašimo sebe, budućnosti i realističnog pristupa.
"Što se Kosova tiče, znaju svi o čemu se radi i sve razumeju. Ali kako da pogaze svoje odluke i one koje su tetošili i čuvali više od 20 godina, kako da ih ispuste...", primetio je.
Na nama je, kaže, da se borimo za nas i našu budućnost i, ako tako bude, ne vidi probleme. 
Kaže da nema strah niti bojazan za ekonomsku budućnost zemlje, dodajući da Srbija ima mnogo bolje polazne osnove od drugih u regionu i šire ako se uzme u obzir stopa nezaposlenosti, rast, investicije.
"Ali razvoj može da zakoči to ako ne budemo politički pametni, a to ne bi bilo ništa novo", primetio je. 
"Podići ćemo rast povećanjem plata i penzija, ne vidim probleme, to sve može da bude ako budemo politički pametni. Da li će se konkretizovati zavisi od ocene svih nas – možemo li da postignemo konsenzus ili ne", rekao je Vučić.
Nemoguće je, kaže, postići apsolutni konsenzus, ali možemo da postignemo dogovor većeg i najodgovornijeg dela društva.
Onda će se, kaže Vučić izaći sa konkretnim predlozima.
"Naše je da se borimo za nas, našu budućnost i da gledamo da radimo što je moguće više, ako tako bude, ne vidim ozboljnije probleme – kao što su odbojkaši pokazali da borbenošću mogu sve da pobede", rekao je Vučić. 

Makalister zna stanje srpske ekonomije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, povodom kritike dela opozicionih lidera na sastanku sa Dejvidom Makalisterom na račun srpske ekonomije, da veruje da je Makalister posle tog sastanka bio odlično raspoložen, jer bolje od njih zna kakvo je stanje ekonomije Srbije.
"Mislim da je otišao u dobrom raspoloženju posle toga, jer, izgleda, bolje zna od njih u kakvom je stanju srpska ekonomija" rekao je predsednik Srbije novinarima u Osečini.
Kako je rekao, izgleda da oni ne vide pravo stanje stvari od "silnih brčkanja i letovanja" i podvukao da Srbija prvi put ima ne samo budžetski suficit kao prošle godine već i opšti suficit, na nivou čitave države i to bez privatizacionih priliva.
Vučić je rekao da je to slučaj prvi put posle 1945. godine, a u prilog ekonomskom stanju zemlje naveo i da je nezaposlenost realno ispod 12 odsto, a bila je pre nego što je postao premijer 23,4 pa čak i 25,9 odsto.
On je dodao da od stranih zvaničnika dobijamo sve pohvale za rad u sferi ekonomije i dodao: "Možete da zamislite mučenog Makalistera kada je morao da ih sluša, a sve to zna."
Dodao je da je siguran da će Makalister doći do pravog zaključka ma koji to bio.
Juče su predsednici DS-a, LDP-a, SDS-a i Pokreta "Dosta je bilo" imali sastanak sa Makalisterom gde su naveli da su gostu iz Evrope preneli da je stanje ekonomije loše i da ne nema napretka, već naprotiv.

Vučić: Sam sam skinuo svoje slike, ali nisu vam smetale Tadićeve

Jedini sam predsednik koji je sam skinuo sopstvene slike u Predsedništvu Srbije, rekao je Vučić i poručio da razume frustracije nekih ljudi, ali da se ne seća da su njegovi politički protivnici imali primedbe na slike Tadića, Koštunice i svih šefova države i pre i posle njih.
Vučić je, povodom primedaba nakon naloga ministra odbrane Aleksandra Vulina da se u prostorijama vojske i Ministarstva kače portreti predsednika, rekao da njemu nisu potrebne slike, već rad i dela.
"Molim Vulina da to ne radi", rekao je Vučić novinarima u Osečini.
S druge strane, primetio je, oni što imaju primedbe tim povodom, iako je njegovih portreta 100 puta manje nego Tadićevih, samo "šalju poruku" građanima – "volite Vučića još više".
"Vi mene ne podnosite pa nećete ni moje slike, ja svoje slike ne podnosim pa ih neću", dodao je, ali nemojte sad o slikama kad niste za vreme ranijih predsednika.
Podsetio je da je i diplomatskim predsedništvima Srbije poručio da ne stavljaju njegove slike u službenim prostorijama, a političke protivnike pozvao da ne vode kampanju tim povodom, jer za to niti imaju razloga, niti su to radili ranije.

Razgovori sa velikom kineskom kompanijom

Predsednik je izjavio da su u toku razgovori sa kineskim kompanijama i da se jedan "veliki kineski investitor dvoumi da li da otvori fabriku u Srbiji ili u Slovačkoj", kao i da je reč o investiciji od nekoliko stotina miliona evra.
Na pitanje novinara šta radi Kancelarija za saradnju sa Rusijom i Kinom, Vučić je rekao da Kancelarija radi svoj posao i da predstavlja kancelariju za vezu za unapređenje saradnje.
"U toku su razgovori sa kineskim kompanijama. Naše je da molimo, da vršimo pritisak da dolaze što više", rekao je Vučić.
Ističe da se trenutno "vodi borba" da li će će kineska kompanija investirati više stotina miliona evra u Srbiju ili Slovačku.
"U pitanju je fabrika koja želi da uđe u Srbiju, borba je između nas i Slovačke, ako bismo to uspeli, gde bi nam kraj bio", naveo je Vučić i dodao da očekuje da Kancelarija da značajan doprinos.

"Šta rade na protestu Goše političari koji su ih upropastili?"

Vučić je rekao da ga je zapanjilo to što je na protestu radnika "Goše" pre neki dan video i političare koji su upravo i doveli "Gošu" u sadašnje stanje.
"Radnike uvek razumem, ali kada sam video političare koji su bili na tom skupu, koji su privatizovali i uništili 'Gošu' i došli da kažu 'dajte pare'...", kaže Vučić.
Dodao je da narod ne želi neodgovorne političare i da je to što su radili ti političari na protestu "Goše" čist populizam, kada dobro znaju da su državi u tim situacijama 99 odsto vezane ruke.
"To je najgori populizam, narod hoće odgovorne ljude. Srbija će i u avgustu imati suficit od oko 40 miliona evra", najavio je.
Rekao je da će, uprkos predviđenom deficitu za avgust, i u tom meseci biti ostvaren suficit, kao i da građani prepoznaju rezultate, ko kako radi i ko je vredan i posvećen svom poslu.Srbija stalno u krizi sa susednim zemljama, a sve ih rešava Vučić! Evo i kako! I šta nas očekuje pogledajte OVDE.
Izvor: Tanjug, RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA