Najnovije

KAPETAN DRAGAN PRED SUDOM: Veće su šanse da sam komandovao Gotovini nego JNA!

Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, odbacio je krivicu za ratne zločine nad hrvatskim vojnicima i civilima. On je iznoseći odbranu pred Županijskim sudom u Splitu rekao da su “veće šanse da je komandovao Anti Gotovini nego JNA”.

Kapetan Dragan na sudu (Foto: Jutjub)

"Pa oni su mene mrzeli. Ne samo da nisam počinio ratni zločin, nego se zapitajte zašto sam postao to što jesam", rekao je Vasiljković.
Odbacio je tvrdnje da je ikada imao veze sa zatvorom na kninskoj tvrđavi, za šta ga tereti optužnica. On je postavio kontra pitanje “kako neko može biti ratni zarobljenik pre rata, s obzirom da je rat u Knin došao 1995. godine
"Ja sam dao predlog da se zatvor izmesti i napravi mokri čvor. Ne znam kome je palo na pamet da me predstavi kao čuvara zatvora kada je tamo bilo toliko puno policije”, rekao je Vasiljković.
U svojoj odbrani Vasiljković je kazao i da je Glinu napustio 27. jula u 14 sati, a u optužnici se tereti da je dela počinio 30. jula. On je istakao da je "komično" sve ono što o tom slučaju pišu novine.
Vasiljković je izneo obranu, ali nije želio da odgovara na pitanja sudskog veća, optužbe i odbrane.
On je pred sudom izjavio da je ceo sudksi proces protiv njega "opsesivno fašistički progon". Posle upozorenja sudije Damira Romca da ne vređa, Vasiljković je odgovorio da od procesa ne bi ostalo ništa "kada bi isključili fašizaciju Hrvatske".
Vasiljković je optužen da je kao zapovednik Jedinice za posebne namene u sastavu paravojnih srpskih jedinica, odnosno zapovednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih jedinica Alfa, postupao protivpravno odredbama Ženevske konvencije. Na teret mu se stavlja da je tokom juna i jula 1991. godine u zatvoru na kninskoj tvrđavi, kao i tokom februara 1993. u Bruškoj kod Benkovca, mučio, zlostavljao i ubijao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.
Uz to je optužen i da je tokom jula 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku stanicu i prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje. Tokom napada su oštećeni i uništeni civilni objekti, stanovništvo naterano na beg, opljačkana je imovina, a ubijeni su i ranjeni civili od kojih i jedan strani novinar.

U gorem sam položaju od Alojzija Stepinca

Iznoseći odbranu Dragan Vasiljković se požalio na činjenicu da je više od decenije u ztavoru bez optužnice.
“Želim reći da sam 12 godina zatvoren, od čega 11 godina bez optužnice. Oduzeli su mi 12 godina života. Čak su i Alojzija Stepinca držali u kućnom pritvoru, a ja sam 12 godina u zatvoru", kazao je Vasiljković.
Pročitajte OVDE čiji je sin, a u pitanju je poznati političar, postao poslanik?
Izvor: HRT

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Vasiljković: Nisam agresor ni ratni zločinac
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA