Najnovije

SUTRA JE PRAZNIK VELIKOG ČUDOTVORCA: Lečio je ljude snagom volje, a veruje se da ispunjava najveću želju!

Srpska pravoslavna crkva 1. oktobra obeležava dan Svetog Evmenija Gortinskog. Ovo je i prvi dan oktobra, koji prema srpskom običajnom kalendaru nosi određenu simboliku, pa iako nije obeležen crvenim slovom, sutrašnji praznik se poštuje kao izuzetno važan.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Sveti Evmenije episkop Gortinski, na Kritu još od mladosti je išao za Hristom, oslobodivši se dva teška bremena: od bremena bogatstva i od bremena tela. Prvog bremena se oslobodio tako što je podelio svoju imovinu siromašnim, a drugog, velikim postom. I tako prvo sebe isceli, pa onda poče da drugima daje iscelenje.
Bestrastan i ispunjen blagodaću Duha Svetoga Evmenije zasija svetlošću, koja se ne mogaše sakriti. Pa kao što je pisano ne može se grad sakriti kad na vrhu gore stoji (Mat. 5, 14), ne može se ni Evmenije sveti sakriti od sveta. Videli su ga ljudi i izabrali za episkopa u Gortinu.
Bio je otac sirotim, bogatstvo ništim, uteha žalosnim, iscelitelj bolnim i predivan čudotvorac. Molitvom je činio čudesa mnoga: opaku zmiju umrtvio, demone izgonio, bolesnike mnoge iscelio i to ne samo u svome mestu nego i u Rimu i u Tivaidi. U Tivaidi molitvom kišu isprosi u Boga u vreme suše i tamo je okončao zemni život svoj i preseli se u večne obitelji Gospoda svojega.
- Kad učiniste jednome od ove moje najmanje braće, meni učiniste, reče Gospod. Slično biva pri davanju milostinje kao i pri Pričešću. U Pričešću pod vidom hleba i vina mi primamo u se samoga živoga Gospoda Hrista, pri davanju milostinje dajući bedniku mi dajemo, samome živome Gospodu Hristu.
Ujutru bi, prema narodnom verovanju, valjalo otići u crkvu i pomoliti se ovom svetitelju, a predanje kaže da Sveti Evmenije Gortinski ispunjava onu najveću želju svakome, a to je zdravlje.
Pročitajte OVDE koje se to tehnike koriste da bi se menjala svest Srbima?
Izvor: SrbijaDanas

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Kod Srba postoji čak 80-ak kućnih slava, krsnih imena, koji se proslavljaju kao krsna slava. Slave u obliku u kom ih mi danas slavimo ne postoje u ostatku hrišćanskog sveta. 
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA