Najnovije

DA LI SE IKO ZAPITAO? Na čijoj strani su Nemci u Siriji?

Na severu Sirije, u regionu Afrina, vode se žestoke borbe između turske armije i jedinica sirijskih Kurda.

Nemci (Foto: Jutjub)

Na strani Kurda se bore i neki nemački građani, a turska vojska koristi tenkove nemačke proizvodnje, piše Dojče vele. Operacija "Maslinova grančica", ofanziva turske vojske na položaje kurdskih Jedinica narodne odbrane u Siriji, sporna je iz više razloga, navodi DV. S jedne strane, ona predstavlja akciju jedne države NATO o kojoj ona nije tražila saglasnost Alijanse, a kosi se i sa politikom SAD, najvažnijeg partnera u NATO, čiji su saveznici u borbi protiv terorističke Islamske države bili upravo Kurdi na severu Sirije. Trenutno se najžešće borbe vode u regionu Afrina, gde Kurdi pružaju veoma žilav otpor. Jedno od mnogo spornih pitanja tiče se i korišćenja nemačkih tenkova u ovoj turskoj ofanzivi. Reč je o tenkovima Leopard 2 koje proizvodi velika fabrika oružja Kraus-Mafaj Vegman iz Minhena. Opozicija u Nemačkoj, pre svega stranka Levice, zbog toga žestoko negoduje. A zbog turske politike u Siriji, najpoznatija političarka te stranke Sara Vagenkneht zatražila je da se nemački vojnici povuku iz Turske. NJena stranačka koleginica Katja Kiping je izjavila da su "Rusija i NATO izdali Kurde". Ona tvrdi da u "napadačkom ratu direktno učestvuju i nemački vojnici" - reč je o pilotima i osoblju izviđačkih aviona tipa Avaks. Na strani sirijskih Kurda, protiv Turske se bore i mnogi pripadnici vojske Sirijskih demokratskih snaga, formirana krajem 2015. godine. Kurdski borci iz YPG su za vreme rata protiv ID bili samo deo te vojske, u kojoj su i pripadnici kurdsko-turkmenske jedinice Kata ib Šams Aš-Šimal, Armija revolucionara sunitskih Arapa, plemenske paravojne formacije sunitskih Arapa i druge.

Nemački borci na strani Kurda

U svim tim jedinicama je tokom rata protiv ID bilo i nemačkih državljana koji su kao dobrovoljci otišli na ratište, poput istomišljenika iz Velike Britanije ili SAD. Portparol SDF Redur Selil rekao je da je dio stranih dobrovoljaca, pa tako i Nemaca, otišao u Afrin, ali nije naveo tačan broj, osim da je taj broj dvocifren. Protekla dva dana u više njemačkih gradova održane su demonstracije Kurda koji traže da se turska ofanziva prekine. Mnogi demonstranti su nosili zastave PKK  - Radničke partije Kurdistana, koja u Nemačkoj važi kao teroristička organizacija, a policija je te zastave zaplenila.

Mlako reagovanje Zapada

Reakcije SAD, EU i posebno zvaničnog Berlina su i dalje veoma uzdržane. Visoki političari uglavnom pozivaju i Tursku i kurdske borce da se uzdrže od nasilja, a ti pozivi ne sadrže više od uobičajenih floskula o opasnostima od širenja sukoba. "Stav" zapadne politike je možda najbolje opisao šef diplomatije Velike Britanije Boris DŽonson koji je rekao da je situacija na severu Sirije "vrlo teška" i da su Kurdi bitno doprineli borbi protiv terorista ID, "ali, s druge strane, legitiman interes Turske da štiti svoje granice i svoju bezbednost". Kako su Amerikanci kupovali tursku decu, pogledajte OVDE. Izvor: Dojče vele

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Dan kada je Nemačka ušla u rat
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA