Najnovije

KRVAVA BITKA ZA HARASTU: Ogromni gubici na obe strane! Sirijske snage na korak od podizanja opsade! (VIDEO/MAPA)

Sirijska arapska armija (SAA) već drugi dan za redom vodi žestoke i iscrpljujuće borbe za podizanje opsade nad bazom motorizovane brigade u severoistočnom predgrađu Damaska, Harasti.

Harasta (Ilustracija: Pravda)

Žestoke borbe za svaki metar teritorije vode se u nekada gusto naseljenim područjima Haraste u blizini vojne baze.  Ovakav vid borbe umanjio je operativne mogućnosti avijacije i artiljerije, tako da se najveći deo sukoba vodi prsa-u-prsa, u napuštenim zgradama i urušenim kućama, što dovodi do velikih gubitaka na obe strane. Sirijske snage danas su uspele da oslobode bolnicu Bašar, koja je poznata kao tačka u kojoj je počela oružana "pobuna" protiv vlasti Bašara al Asada, nakon čega je očišćen i krug bolnice, što je borce SAA dovelo na svega 100 metara od opkoljene baze. Prema izveštajima sirijskih ratnih reportera tačnu liniju razdvajanja na većem delu ovog fronta teško je označiti, pošto se, usled velikog broja zgrada u ovom području, događa i da se ofanzivne jedinice SAA i džihadista čak i mimoilaze. Ipak, prema postojećim informacijama sastavljena je ova mapa, na kojoj su, pre svega, naznačeni pravci napada SAA i džihadista:

Tokom jučerašnjeg dana SAA je objavila smrt još jednog sirijskog generala Ibrahima Debreha (na slici dole), koji je peti general SAA koji je izgubio život na ovom frontu.

Veliki broj, kako opozicionih, tako i provladinih aktivista, tvrdi da se u bazi motorizovane brigade, u trnutku opkoljavanja, nalazio i ministar odbrane Sirije Ali Abdulah Ajub, što je još jedan od razloga žestokih napada sa obe strane. Takođe, potvrđena je i informacja da su se sirijskoj Al Kaidi - Hajat Tahrir al Šamu (HTŠ) i Ahrar al Šamu, na frontu u Harasti priključili i odredi tzv. "Slobodne sirijske armije" (SSA), što su i sami potvrdili snimcima sa fronta: Šta je obećao general DŽumal Jasim (možete ga videti na mapi gore), koji je preuzeo komandu SAA na frontu Haraste, pročitajte OVDE. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA