Najnovije

VELIKA ČISTKA NA SEVERU SIRIJE: Ubijeni lideri džihadista u Idlibu! Evo ko ih je pobio (MAPA)

Nekoliko džihadističkih pobunjenika ubijeno je u zasedi blizu strateškog grada DŽisr Al-Šugour u provinciji Idlib.

Borci Hadžat Tahrir al Šama (Foto: Jutjub)

Prema opozicionim aktivistima preko društvenih medija, četiri džihadista, uključujući dva člana Turkestanske islamske partije (TIP) i dva člana Hadžat Tahrir Al-Šama, poginuli su u zasedi koju su izveli nepoznati napadači u oblasti oko grada DŽisr Al-Šughura.

Napad je izveden duž puta Mardž Zuhur-Halouz, koji se nalazi istočno od pokrajinske granice Latakije i Idliba. Pored ove zasede, navodno je ubijen još jedan komandant džihadista u blizini grada Kafr Nabl na jugozapadu Idliba.

Komandant džihadista identifikovan je kao Abu Muavija Al-Turkmani. Ubijen je kada je nepoznati napadač otvorio vatru na njegov automobil duž puta Kafr Nabl-Hazarin. Abu Muavija Al-Turkmani bio je jedan od glavnih komandanata Hadžat Tahrir Al-Šama u oblasti Kafr Nabl.

Ostaje nejasno ko je izvršio napad. Protiv dveju grupa bore se i ćelije Islamske države u Idlibu, ali po svemu sudeći, iza ubistva mogu da stoje i turske obaveštajne snage koje nastoje da osiguraju primenu Sporazuma o Idlibu i uspostavu demilitarizovane zone kojoj se džihadisti HTŠ i TIP protive. Takođe, nije isključeno da su napad izveli i specijalci SAA ubačeni iz Latakije u ovu oblast. To za sada ostaje nepoznato.

Pogledajte OVDE najnovije čudo ruske vojne tehnologije.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Veliki saveznik džihadista Hadžat Tahrir al Šama (HTŠ) su pripadnici tzv. Turkestanske islamske partije (TIP) čiji borbeni sastav čine džihadisti iz centralnoazijskih zemalja, ali najviše pripadnici muslimana Ujgura iz Kine. Ujguri pripadaju grupi turkijsko-altajskih naroda i NR Kinu smatraju neprijateljem, pa često vrše terorističke akcije u ovoj zemlji, ali i u svetu. Muslimanske su vere i bore se za otcepljenje Sinkjanga (najzapadnije pokrajine u Kini, gde ih ima najviše) i teže uspostavi tzv. Istočnog Turkestana.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA