Najnovije

RATKO MLADIĆ ISPRAĆEN VELIKIM APLAUZOM! Pogledajte kako Rusi vole srpskog generala

U državnoj Dumi održana je prezentacija knjige sa intervjuima, svedočenjima, člancima, zvaničnim izveštajima i događajima o generalu Ratku Mladiću, pod nazivom "Poslednja bitka", a koju je objavio rusko-srpski Komitet za odbranu generala Mladića uz saradnju i podršku Komunističke partije Ruske Federacije.

General Ratko Mladić (Foto: Jutjub)

Knjiga govori o izvanrednom komandantu, visoko profesionalnom i iskrenom oficiru koji je branio svoje ljude, a koji se i dalje nalazi u tamnicama Haškog tribunala, navodi se u saopštenju Komunističke partije.

Autor je predsednik Komiteta i zamenik predsednika Komunističke partije Pavel Dorohin.

Prema njegovim rečima, knjiga je veoma zanimljiva jer odražava mišljenje članova odbora i predstavnika Rusije koji su direktno uključeni u odbranu interesa generala Mladića na sudu, kao i sećanja na samog generala. U knjizi se nalaze i zanimljivi delovi "gde i kako se krio od onih koji su ga po naređenjima NATO snaga tražili po Srbiji", priče o prijateljima, kao i zvanični izveštaji Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije o njegovom slučaju. 



U novembru Dorohin planira da predstavi knjigu i srpskoj javnosti.

Prezentaciji su prisustvovali poslanici Državne Dume, članovi Komiteta, sin generala Darko Mladić i druge javne ličnosti.

Prevodilac knjige Jelena Guskova, direktor Centra za istraživanje savremene balkanske krize Instituta za slovenske studije Ruske akademije nauka, član Senata Republike Srpske i član Komiteta za odbranu generala Mladića, nazvala je jedinstvenim memoare Mladića koji su sadržani u knjizi.

- Jedno je sećanje - kada je 1994. došao u Moskvu, te se sastao sa predstavnicima Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva odbrane i zatražio pomoć za srpsku vojsku - rekla je ona. Drugo sećanje odnosi se na posetu generala Ženevi, "kada su pokušali da ga ubede da se suprotstavi političkom rukovodstvu Republike Srpske, da potpiše dokumente koji su u suprotnosti sa njegovim ubeđenjima – nastavlja Guskova, podsećajući da to nikada nije učinio.

Najzad, knjiga sadrži deo "Reći ću vam kako sam uhapšen", koji je napisala Guskova po kazivanju generala Mladića tokom sastanka sa njim u Hagu 2017. godine.

- Najvažnije je to što smo uspeli da zabeležimo to sećanje, jer je to bila velika tajna. Toliko godina se krio. Kako i gde - porodica nije znala, mnogi su pretpostavljali da rukovodstvo zemlje zna, ali da nije htelo da ga uhapsi - dodala je Guskova.

- To je dramatičan siže sa velikim smislom za humor generala Mladića, a što je objavljeno u ovoj knjizi - zaključila je Guskova.

Darko Mladić je preneo reči zahvalnosti svoga oca za objavljivanje knjige, a takođe i za "pomoć Rusije u proteklih sedam godina, jer ga podržavaju Državna Duma, Vlada i rukovodstvo zemlje".

Tokom prezentacije, general Mladić je telefonirao svom sinu iz zatvora u Hagu. 

Darko Mladić je razgovarao sa ocem, a zatim je predao telefon Jeleni Guskovoj.

- Svima je preneo veliki pozdrav i reči zahvalnosti što ne zaboravljaju na njega. Bio je veoma zadovoljan - prenela je Guskova, nakon čega je usledio gromoglasan aplauz za generala.

Očekuje se da će prezentacija knjige u Srbiji biti sledećeg meseca u Ruskom domu.

Darko Mladić je tokom prezentacije govorio i o problemima sa kojima se suočava njegova porodica, kao i generalova odbrana u Hagu, te je rekao da je porodica ponovo zatražila da se general leči u Srbiji ili Rusiji.

- Sada radimo na novim zahtevima kako bi ga odmah pustili na lečenje u Rusiju ili Beograd, jer se on ne nalazi u uslovima koji doprinose poboljšanju njegovog zdravlja.

Vojislav Šešelj rekao za Serža Bramerca da je majmun i da će mu polomiti nos. Pogledajte OVDE.

Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Intervju sa generalom Ratkom Mladićem 1992. godine

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA