Najnovije

MIROVIĆ ODGOVORIO NA CRNOGORSKU ZABRANU: Teraće ih do Strazbura!

Advokat Dejan Mirović iz grupe srpskih intelektualaca kojim je zabranjen ulazak u Crnu Goru rekao je da će se zbog toga obratiti Evropskom sudu za ljudska prava i UN.

Dejan Mirović (Foto: Jutjub)

"Zbog zabrane da posetim moj rodni grad Ulcinj i najužu porodicu, žive i mrtve i grubog kršenja prava na porodični život, obratiću se Evropskom sudu za ljudska prava i UN", rekao je Mirović.

On je za današnje "Večernje novosti" pojasnio da se politikom ne bavi već sedam godina kao što se u svojim nastupima ne bavi ni Crnom Gorom.

"Bavim se Srbijom i primetio sam nesrazmeran uticaj crnogorskih vlasti na političke i društvene prilike u Srbiji. Očigledno je da je ta pravna i lako dokaziva činjenica izazvala histeriju", rekao je Mirović.

Na crnoj listi Podgorice su se, osim Mirovića, našli i akademik Matija Bećković, kao i istoričari Aleksandar Raković i Čedomir Antić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će povodom ove zabrane Beograd reagovati, jer je takvom odlukom ugroženo pravo na slobodu mišljenja i naglasio da je "to nešto čime je šokiran".

Posle objavljivanja informacije da je zabranjen ulaz četvorici srpskih intelektualaca u Crnu Goru, oglasila se i crnogorska vlada saopštenjem u kojem se navodi da tim potezom štiti stabilnost i bezbednost od nedobronamernih.

U saoštenju dostavljenom Tanjugu navodi se da je "ustavna i moralna obaveza Vlade Crne Gore da od nedobronamernih pojedinaca štiti stabilnost i bezbednost i spokoj svih građana, uključujući državotvorna, patriotska i nacionalna osećanja najvećeg broja njih".

Takav pristup isključivo ima za cilj sprečavanje da, kako se navodi, strani državljani vređaju ugled i slave nasilni nestanak Crne Gore, piše u saopštenju.

"Uvereni smo da bi se na sličan način ponela i svaka druga odgovorna vlada, bilo gde na svetu. S tim u vezi, ne samo da razumemo, već i cenimo kada predsednik Aleksandar Vučić i drugi srpski zvaničnici štite interese i dostojanstvo Republike Srbije", navodi se u saopštenju.

Ulazak u Crnu Goru zabranjen je književniku Matiji Bećkoviću, istoričarima Čedomiru Antiću i Aleksandru Rakoviću, kao i profesoru Dejanu Miroviću.

Odluka o zabrani je donesena uz obrazloženje da su oni opasni po bezbednost crnogorske države.

A kako je Matija Bećković odgovorio crnogorskim vlastima, pogledajte OVDE.

Izvor:SRNA

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Mirović: Vidovdanska beseda u Baru

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA