Najnovije

PUTIN SUMNJA U ERDOGANOVU ISKRENOST: Primer sirijskog Idliba to najbolje pokazuje! Moguća ratna opcija! (MAPA)

S obzirom da su Rusija i Turska probile rok za potpunu primenu demilitarizovane zone Idlib od 15. oktobra do neke tačke u budućnosti, situacija u severozapadnoj sirijskoj regiji nije poboljšana.

Putin i Erdogan (Foto: kremlin.ru)

Nacionalni front za oslobađanje (NFL) i druge militantne grupe koje direktno kontroliše Turska povukle su deo svog teškog naoružanja i vojne opreme iz deimilitarizovane zone.

Međutim, Hadžat Tahrir al-Šam (ranije DŽabhat al-Nusra), DŽaiš al-Iza, Va Harid al-Muminin (koalicija pripadnika Al Kaide) i ostali radikalni islamisti zadržali su svoje teško naoružanje i opremu na tom području. Osim toga, oni konstantno narušavaju prekid vatre uspostavljen sa sirijskom vojskom (SAA) i njenim saveznicima u severnoj Hami, severnoj Latakiji i južnom Alepu.

Turske oružane snage i NFL nisu doprinele naporima da se eliminišu jedinice militantnih grupa koje narušavaju prekid vatre ili da spreče ove prekršaje. Ova situacija je naterala Sirijsku arapsku vojsku (SAA) da reaguje na granatiranje militanata i sprovede ograničene napade u borbi protiv militanata.

Glavni pro-opozicioni mediji, uključujući turske medijske kuće i medijske organizacije militanata opisuju aktivnosti SAA kao kršenje sporazuma o demilitarizaciji.

U trenutnoj situaciji teško je očekivati da se dogovor o demilitarizovanoj zoni može u potpunosti sprovesti. Čak i ako Ankara i Moskva odluče da proglase da je "sprovedeno", u stvari, Hadžat Tahrir al-Šam i ostali ekstremisti će ipak ostati u ovoj zoni.

U oktobru i početkom novembra ruski visoki zvaničnici, uključujući i predsednika Vladimira Putina, upozorili su da bi dalje provokacije i narušavanje sporazuma mogle primorati SAA i Rusiju da ulože vlastite napore kako bi eliminisali terorističku pretnju. Pre svega, ruske primedbe bile su vezane za napade dronovima na bazu Hmejmim iz južnog Idliba i severnog Alepa. Međutim, ako se situacija u demilitarizovanoj zoni pogorša, ruski stav može postati manje mekši prema tzv. "opoziciji".

Format razgovora u Astani, koji je delimično omogućio deeskalaciju situacije u Idlibu, ne vodi bilo kakvom rešenju aktuelnog problema, jer značajan deo opozicije podržan od Turske podržava akcije Hadžat Tahrir al Šama i drugih radikalnih islamista.

Ako u bliskoj budućnosti Turska ne zaustavi kršenje režima prekida vatre i ne promoviše mirni proces u ovom delu Sirije, postoje značajne indicije da će novi krug eskalacije početi za nekoliko meseci. Treba napomenuti da postoje sumnje da je Ankara zaista u mogućnosti da vrati mir i red u Idlib bez invazije velikih razmera. Situacija u regionu Afrin, gde JPG ćelije nastavljaju da sprovode napade na snage pod vođstvom Turske, predstavlja primer ograničenja sa kojima se suočava Ankara.

Pročitajte OVDE o novim lažima sirijske opozicije.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Šta vi mislite, da li će Al Kaida napustiti Idlib? Odgovor je već poznat. A to znači samo jedno – rat!

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA