Najnovije

UKRAJINSKI SVEŠTENICI POLJUBILI VRATA: Zabranjen im ulazak u svetogorske manastire

Danas, 9. februara, delegacija nove Pravoslavne crkve Ukrajine (PcU), koja je uz blagoslov Carigradskog patrijarha Vartolomeja obilazila Svetu Goru Atos, nije mogla da uđe na teritoriju manastira Svetog Pantelejmona.

Sveta Gora Atos (Foto: Pixabay)

Prema navodima Saveza pravoslavnih novinara, iguman manastira Pantelejmon, arhimandrit Evlogije, zatvorio je manastirske kapije predstavnicima „nove ukrajinske crkve“ i nije im dao blagoslov da uđu u hram i celivaju mošti. Iguman je članovima delegacije PCU objasnio da oni nisu priznati u ovom manastiru kao klerici ni sada, niti planiraju da ih priznaju u budućnosti.

Prethodnog dana, 8. februara 2019. godine, "episkop" PCU-a, Pavel Juristij i članovi delegacije koji su ga pratili iz nove crkvene strukture posetili su manastire Pantokrator i Novi Esfigmen.

U svetigorskim keliojama i pećinama mnogi monasi tvrde da su prestali da spominju patrijarha Vartolomeja. Ranije je nekoliko atoskih manastira izjavilo da će zatvoriti svoja vrata ako bi poglavar PCU Epifanij Dumenko došao na Svetu Goru.

Kakvo je stanje u Venecueli, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Sinopetra Terirem – pojanje svetogorskih monaha

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA