Najnovije

SRBIJA SE POVEZUJE SA IRANOM: Teheran nikad bliže Beogradu!

Srbija je jedna od retkih zemalja na svetu koja ima izuzetno visok nivo bilateralnih odnosa i bezvizni režim sa Islamskom Republikom Iran.

Srbija i Iran nikad bliže (Ilustracija: Pravda)

Nakon gotovo tri decenije, ponovo je uspostavljena direktna avio-linija između Beograda i Teherana, a karte za letove na toj relaciji, unapreds su prodate do juna meseca. Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim LJajić istakao je tim povodom da je to najbolji pokazatelj da se Srbija sprema za dolazak iranskih turista. Prema rečima ministra LJajića, turisti iz te zemlje su samo u januaru ove godine ostvarili 2.305 noćenja u Srbiji. Ministar veruje da će se broj putnika na toj relaciji povećavati iz meseca u mesec. Operater na ovoj liniji će biti "Iran er", ali osim letova ove avio-kompanije na liniji biće prisutni i letovi konkurentskih avio-kompanija, tako da će se broj iranskih turista sasvim sigurno samo povećavati. - Verujemo da će bezvizni režim i direktna avio-linija omogućiti lakšu komunikaciju poslovnih ljudi Srbije i Irana, a želimo da Beograd bude centralno mesto za iranske poslovne ljude i investicije, dodao je LJajić na konferenciji za novinare. Ministar je ubeđen da će ekonomska, privredna i trgovinska saradnja između dve zemlje biti na daleko većem nivou, posebno kada se govori o obimu robne razmene i iranskim investicijama u Srbiji. - Mi smo, inače, u prošloj godini sprovodili čitav niz promotivnih aktivnosti turističkih potencijala Srbije u Iranu, a zajedno sa Slovenijom nastupali smo u aprilu prošle godine u Teheranu, predstavljajući zajedničku turističku ponudu Slovenije i Srbije. Ove godine Iran je za nas jedno od osam prioritetnih tržišta kada govorimo o promotivnim aktivnostima tokom 2018. godine, rekao je LJajić. Prema rečima ambasadora Irana Hoseina Mole Abdolahija, uspostavljanje direktne avio-linije je drugo važno dostignuće u saradnji dve zemlje nakon uspostavljanja bezviznog režima, a sve u cilju olakšanja međusobne komunikacije, kao i razvoja saradnje u oblastima turizma, trgovine, kulture, nauke i obrazovanja. - Ova linija je plod ozbiljnog truda i iskrene saradnje, kooperacije svih zvaničnika i relevantnih institucija u Teheranu i Beogradu. Naši odnosi svakog dana se sve više razvijaju. Tokom proteklih šest meseci, skoro 7.000 iranskih turista posetilo je Srbiju i to je neviđena brojka u istorijatu naših odnosa, rekao je ambasador. Ta brojka, naveo je ambasador, povećavaće se tokom iranskih novogodišnjih praznika i dok traje sezona godišnjih odmora. Prema njegovim rečima, sve ovo govori o dubokom interesovanju naroda dve zemlje da imaju prijateljske i proaktivne odnose, rekao je iranski diplomata. Ambasador je pozvao sve dobre ljude u Srbiji da posete njegovu zemlju, koja je, kako je istakao, kolevka civilizacije, sa enormnim brojem turističkih atrakcija od kulturnog i istorijskog značaja. Pomoćnik direktora za operativne poslove kompanije "Iran er" Abas Ahmadijan Mogadam rekao je da je ta linija samo početak i da se nada da će se unaprediti saradnja i proširiti letovi i na druge iranske gradove.

Bezvizni režim sa Iranom se ne dovodi u pitanje

Srbija se trudi da rizik od zloupotreba bezviznog režima sa Iranom smanji na najmanju moguću meru i ne sme se dozvoliti da se taj bezvizni režim na bilo koji način dovede u pitanje, jer on donosi ogromnu korist za zemlju u turističkom, ekonomskom i političkom smislu, izjavio je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim LJajić. Srbiju je nedavno posetio i ministar inostranih poslova Irana DŽevad Zarif, koji je tom prilikom, između ostalog, iskazao i stav svoje zemlje povodom rešavanja pitanja Kosova i Metohije. Više o tome pročitajte OVDE. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Pogledajte neke od najzanimljivijih stvari koje možete da vidite u Iranu:
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA