Najnovije

Putin novim superoružjem prinuđuje Amerikance na mir

Uticajna glavna urednica ruske globalne televizije Russia today – Margarita Simonjan – ocenila je značaj onoga što je Vladimir objavio o novim moćnim oružjima njegove zemlje kratko da kraće teško može: „Ovo je prinuđivanje na mir – 2018”.

Putin (Foto: kremlin.ru)

Dodatno je objasnila: „Ne shvatati da je sve što je izgovorio Putin sračunato na to da rata ne bude– može samo glupan ili izdajnik. Izaberite. A mene – mirnu i tihu mamu dvoje dece raduje Putinova poslanica. Veoma mi se sviđa što narednih decenija niko neće smeti ni da nas pipne”.
Pošto se ni Amerikanci nisu uzbudili tek onako, evo šta ruski lider tačno rekao u svojoj poslanici o „stanju nacije” pred Federalnom skupštinom RF:
„Sirijska operacija je pokazala narasle mogućnosti Oružanih snaga Rusije. Mi smo poslednjih godina odradili ogreoman posao na jačanju naše armije i ratne flote. Opremljenost savremenim naoružanjem smo povećali 3,7 puta. U upotrebu smo uveli preko 300 modela nove vojne tehnike. U strateške nuklearne snage smo uključili 80 novih interkontinentalnih balističkih raketa, 102 balističke rakete za podmornice, 3 raketne podmornice-razarača strateške namene "Borej". Iznova smo naoružali raketnim sistemim „Jars” 12 raketnih pukova.
Broj nosača visokopreciznog oružja velikog dometa povećali mo za više od 12 puta, a broj visokopreciznih krstarećih raketa za preko 30 puta. Značajno je povećana moć naših snaga za opšte namene, Vazdušno-kosmičkih snaga i Vojno-pomorske flote.
Danas i ceo svet zna nazive naših najnovijih aviona, podmornica, sistema PVO, raketnih sistema pomorskog, vazdušnog i kopnbenog baziranja. Sve je to novo, visokotehnološko oružje proizvedeno u najnovije vreme.
Osim ovoga, duž granica Rusije uspostavili smo, što je veoma važno, kontinualno radarsko polje sa sistemima za upozoravanje na raketni napad. Posle raspada SSSR su bile ostale ogromne „rupe”. Sada je sve postavljeno kako treba.
Napravili smo kvalitativni prodor u razvoju bespilotne avijacije i oformili Nacionalni centar za upravljanje odbranom Ruske Federacije i formirali operativnu komandu za udaljene pomorske zone.
Broj vojnika pod ugovorom povećali smo 2,4 puta, a popuna Oružanih snaga vojnicima i oficirima podignuta je sa 70 odsto na 95-100 odsto. Likvidirali smo višegosišnja čekanja na stalni stan. Čekanje smo smanjili za šest puta.
Sada nešto o našim najnovijim sistemima stareškog  naoružanja  koje je odgovor na jednostrani izlazak Sjedinjenih Država iz Sporazuma o protivraketnoj odbrani i na postavljanje njihovih sistema PRO – kako na teritoriji SAD, tako i izvan njihovih nacionalnih granica.
Dugo smo ubeđivali Amerikane da ne razaraju Sporazum o PRO i stratešku ravnotežu. Sve je bilo uzalud.
Na zapadu su SSSR nazivali „Sovjetskom Rusijom”, a ona je a raspado izgubila 23,8  odsto teritorije, 48,5 odsto stanovništva, 41 odsto BDP, 39,4 odsto industrijskog potencijala i 44,6 odsto vojnog potencijala...
Jedno vreme je bilo pitanje ne možemo li razvijati sistem strateškog naoružanja, već – može li Rusija držati bezbednim nuklearno oružje koje joj je ostalo od SSSR.
Uprkos našim protestima, američka mašina je krenula. NJihovi PRO-sistemi već su na Aljasci i u Kaliforniji, a stigli su i u Rumuniju, uskoro će i u Poljsku. Domet korišćenih raketa će se povećavati, a pojaviće se i u Japanu i Južnoj Koreji.
U sastavu globalne PRO je i pet američkih krstarica i 30 razarača koji su raspoređeni oko Rusije. Ništa ne preuveličavam. Oni na ovome rade i dalje.
A šta smo, osim što smo protestovali i upozoravali, radili mi?
Otkako su SAD jednostrano napustile Sporazum o PRO, mi smo forsirano radili nad perspektivnom tehnikom i naoružanjem. Zahvaljujući tome, napravili smo veliki korak u razvoju novih modela strateškog naoružanja.
Pristupili smo razvoju nove generacije raketa.
Počeli smo aktivnu fazu testiranja novog raketnog sistema sa teškom interontinentalnom raketom koji smo nazvali "Sarmat".
Taj sistem će zameniti raketni sistem „Vojvoda” koji je nastao još u SSSR. Kao što znate, naše kolege iz inostranstva dale su mu čak veoma preteće ime.
Međutim, mogućnosti „Sarmata” su znatno veće. Iako je težak 200 tona, ima kratak aktivni deo uzletanja što otežava njegovo presretanje. Domet mu je veći nego kod „Vojvode”, a ima i veći broj nuklearnih blokova koji su još i - moćniji.
„Sarmat” će koristiti široki spektar nuklearnih blokova velike moći, uključujući i hipersonične. Imaće najsavremenije sisteme za probijanje tuđe PRO.
Visoka zaštićenost lansirtnih rampi sistema i velike energetske mogućnosti omogućavaju njegovu primenu u svim mogućim situacijama.
"Vojvoda” je imao domet do 11.000 kilometara, a „Sarmat” faktički nema ograničenja u dometu.
Kao što ste videli, u stanju je da napada preko Severnog i Južnog pola.
„Sarmat” je veoma strašno oružje, a čak ni perspektivni sistemi PRO  neće mu biti prepreka.
Međutim, nismo se time zadovoljili. Počeli smo da radimo na strateškim sistemima koji koji uopšte nenj koriste balističke trajektorije, pa su sistemi PRO protiv njih i beskorisni i besmisleni.

Jedan od takvih sistema je mala supermoćna nuklearna energetska naprava koja se smešta u telo krstareće rakete tipa naše najnovije rakete H-101 vazdušnog baziranja, a obezbeđuje joj desetine puta – desetine puta! – veći domet koji je praktično neograničen.
To je niskoleteća  i teško primetna krstareća raketa sa nuklearnom bojevom glavom neograničenog dometa i sa nepredvidljivom trajektorijom leta koja je u stanju da zaobilazi linije presretanja, pa je neuhvatljiva za sve postojeće i perspektivne sisteme i PRO  i PVO.
Ove reči ću izgovoriti još jednom.
(sledi nastavak) Šef Kremlja u Siriju poslao ubice američkih stelt aviona. Više o tome čitajte OVDE.
Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA