Najnovije

NIK DUČIĆ; Istorija Kosova svuda oko Bondstila

Novopostavljeni komandant Američkog kontingenta Kfora na Kosovu i Metohiji pukovnik Nik Dučić izjavio je da je za njega privilegija da bude na Kosovu, čija je istorija svuda oko baze Bondstil.

Nik Dučić (Foto: Fejsbuk)

Dučić je naveo da on, budući da je srpskog porekla, bolje razume složenost Kosova na osnovu priča koje su bile deo njegovog odrastanja, poznavanja i čitanja o regiji, praćenja veesti, pa samim tim i veće svesti o etničkim i političkim osetljivostima. "Kad sam ovde, tragovi koraka koje su moji preci nekad napravili čine mi se nekad neverovatnim. Gde god izađete iz kampa `Bondstil` naići ćete na tragove istorije na Kosovu", rekao je Dučić za beogradsku "Politiku". Srbima koji su se iselili sa Kosova i Metohije i strepe od povratka, Dučić je poručio da "američka ambasada u Prištini pažljivo prati taj proces", te da, oni koji to žele, pokušaju da se vrate i da im se vrati imovina. "Znam da je u nekim slučajevima veoma traumatično vratiti se i to je lična odluka sa kojom se moraju večno boriti. Ipak, nadam se da će pokušati", rekao je Dučić. On je istakao da je njegova i misija KFOR-a da obezbede sigurnost i sigurno okruženje da bi se stvorili uslovi da se Srbi vrate. "Čvrsto verujem da će osećaj sigurnosti rasti na svim područjima (samoproglašenog) Kosova, gde će moći bezbedno da se živi. Postoje i izazovi koje treba rešiti, a među njima je i kriminal", rekao je Dučić. On je napomenuo da je imao početne sastanke sa kolegama na Kosovu i Metohiji i u Srbiji, te da je uspostavio dobre odnose. Dučić je istakao kako se raduje poseti Srbiji u kojoj nikad nije bio i gde bi želio da dovede svoju decu i suprugu. Posebno bi voleo, kaže, da vidi Hram Svetog Save i da ode u BiH, jer mu je deda iz Trebinja. "Ja sam srpski pravoslavac, kao i moja supruga, čiji je otac došao iz Crne Gore. Krsna slava nam je Sveti Nikola. Moja deca Natalija, Luka i Ivan, a najstariji sin je rođen na Vidovdan, krštena su. Shvatamo značenje tradicije i deo je našeg života. Srpski jezik ne govorim, ali znam neke fraze i pozdrave", ispričao je Dučić. Koga Arno Gujon traži po celoj Srbiji, pogledajte OVDE.
Nabavite knjigu ruskih geopolitičara Dugina i Savina o tome kako Amerika ratuje protiv čitavog sveta metodama mrežnog rata Posted by ?????? ?????? ?????? on ????? 2. ???? 2018.
Izvor: Srna

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Nik Dučić na čelu Bondstila
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA