Najnovije

NAPETO: U Kosovskoj Mitrovici sastanak deset opština, LJekaj preti hapšenjem!

U Kosovskoj Mitrovici danas će biti održana zajednička sednica odbornika deset opština sa srpskom većinom na Kosovu i Metohiji.

Kosovska Mitrovica (Foto: Jutjub)

Na današnjem sastanku u prostorijama "Mitrovačkog dvora", u koji je u ponedeljak upala specijalna jedinica kosovske policije ROSU, obratiće se najpre pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Petar Petković.
Kosovski ministar infrastrukture Palj LJekaj preti hapšenjem članovima Srpske liste, ukoliko budu formirali Zajednicu srpskih opština.
"Mogu biti privedeni u momentu kad budu protiv zakona i Ustava Kosova", rekao je LJekaj za KTV i dodao da svaki korak vlada Ramuša Haradinaja sprovodi u saradnji sa državama Kvinte.
Na zahtev predsednika Srpske liste Gorana Rakić sastanak će simbolično početi u 12.44 sati, u skladu sa Rezolucijom UN 12 44, i imaće samo jednu tačku dnevnog reda - političko-bezbednosnu situaciju na severu Kosova i Metohije.
Srpska lista najavila je juče u Beogradu da napušta kosovske institucije, a ujedno je najavljeno i da će srpske opštine formirati 20. aprila Zajednicu srpskih opština, na petogodišnjicu od potpisivanja Briselskog sporazuma.

Simić: Priština nema razloga da nas hapsi, ZSO po zakonu

Poslanik Srpske liste u kosovskom parlamentu Igor Simić rekao je da će odbornici deset opština sa srpskom većinom na Kosovu i Metohiji i predstavnici opština u kojima oni ne čine većinu, ali imaju odbornike, na današnjoj zajedničkoj sednici u Kosovskoj Mitrovici analizirati sve što se dešavalo u prethodna dva dana, kao i izveštaj sa konsultacija u Beogradu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.
Govoreći za Pink o pretnjama koje stižu iz Prištine da će, ukoliko se formira ZSO, početi hapšenja predstavnika Srpske liste Simić je rekao da će međunarodni predstavnici morati da reaguju jer je nedopustivo da se preti legalnim i legitimnim predstavnicima Srba.
"ZSO formiramo u skladu sa Briselskim sporazumom koji prema kosovskim institucijama predstavlja međunarodni pravni akt koji je usvojila Skupština Kosova i to kvalifikovanom većinom, a na osnovu Ustava Kosova što znači da taj akt ima veću pravnu snagu čak i od Ustava Kosova. Na osnovu čega će hapsiti bilo koga? Zato što postupa u skladu sa zakonima", upitao je Simić.
Na pitanje da li mi možemo samostalno da formiramo ZSO on je rekao da je to apsolutno iznuđen potez srpskih predstavnika koji je apsolutno u saglasnosti sa željama srpskog naroda na KiM.
"Mi smo to juče i preneli predsedniku Vučiću u kome u poslednjih pet godina imamo sagovornika kome možemo da kažemo naš stav i da za to dobijemo podršku, a to je ono što znači srpskom narodu na KiM, kao i srpskim predstavnicima koji će učestvovati na današnjoj sednici", rekao je Simić.

Konfuzija u Prištini, Haradinaj: Vlada neće pasti

Izlazak Srpske liste iz kosovske vlade, koja time gubi većinu u skupštini, centralna je tema danas u Prištini, gde Ramuš Haradinaj tvrdi da je obezbedio dovoljnu podršku svom kabinetu, ali ima i procena da se vlada neće održati.
Haradinaj je juče najavio da ne namerava da podnese ostavku, a danas tvrdi da je za opstanak vlade dobio podršku vladajuće koalicije, koju će od sada činiti samo albanske partije, ali i albanske opozicije.
Nezadovoljan odlukom Srpske liste, Haradinaj je rekao da postoje i druge parlamentarne grupe, te da će njegova vlada biti manjinska.
"Dobio sam čestitke od poslanika, parlamentarnih grupa... Dakle, ne postoji potreba za izborima, niti je vlada pala", rekao je kosovski premijer.
Poslednji vanredni parlamentarni izbori na KiM održani su u junu prošle godine, a vlada je uz teške pregovore formirana tek u septembru i to zahvaljujući podršci Srpske liste.
Poslanici vladajuće Demokratske partije Kosova su podeljeni po pitanju opstanka ili pada vlade i dok Zenun Pajaziti smatra da prištinske institucije u ovom trenutku treba ojačati, njegov kolega DŽavit Haljiti smatra da je najava izlaska Srpske liste iz vlade "ucena", ali da će to, ako ta odluka bude i ozvaničena, to značiti pad vlade.
S druge strane, opozicione stranke, Demokratski savez Kosova, Samoopredeljenje i Grupa nezavisnih poslanika još se nisu izjasnili da li će podržati Haradinaja.
DSK, stranka koja je nedavno, kada je u skupštini ratifikovana demarkacija sa Crnom Gorom, tražila nove izbore, sada smatra da ne treba dozvoliti pad vlade i da ne treba dozvoliti da "Srpska lista odlučuje o sudbini Kosova".
Deo analitičara, međutim, napominje da, iako nije prošlo ni godinu dana mandata ove vlade, ne treba isključiti ni mogućnost raspisivanja izbora.

U Kosovskoj Mitrovici protekla mirna noć

U Kosovskoj Mitrovici protekla je mirna noć.
Život građana vratio se potpuno u normalno stanje posle hapšenja direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića.
U gradu nije vidljivo nikakvo pojačano prisustvo policije, a građani su se još od juče vratili svojim redovnim aktivnostima.
Pročitajte OVDE šta je Mogerinijeva tražila od Vučića?
Nabavite knjigu ruskih geopolitičara Dugina i Savina o tome kako Amerika ratuje protiv čitavog sveta metodama mrežnog rata Posted by ?????? ?????? ?????? on ????? 2. ???? 2018.
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Vučić za RTS: Nikada više "Oluja" i "Bljesak".

Bonus video

Nezaštićeni svedok, gost Velimir Ilić.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA