Najnovije

Pismo Aleksandru Vučiću o unutrašnjem dijalogu o Kosovu jedne srpkinje

Poštovani gospodine Predsedniče Uvažavam vašu želju i nastojanje da rešite problem Kosova sa Albancima. Ali kako? Posmatrano iz ugla, suprotnog vašem radu i viđenju rešenja ovog problema, mislim da nije ni pravo vreme ni način da se sada ovaj problem definitivno i ubrzano reši. Vaše izjave po ovom pitanju daju utisak da ste u veoma teškoj situaciji trpeći:

Mapa Kosova i Metohije i Aleksandar Vučić (Foto: Jutjub/Pravda)

Piše: Milojka Maslać de Demšar, dipl. psiholog-penzioner
1.Pritisak spolja međunaredne zajednice EU i SAD-a da radite po njihovom nalogu.
2.Vaš unutrašnji pritisak zbog vašeg ličnog opredeljenja da baš Vi morate da budete taj koji može i mora da reši stolećni problem sa Albancima o Kosovu u interesu „naše dece i njihove budućnosti“ i da po tom pitanju obezbedite sebi mesto u istoriji Srbije.
3.Odnos vladajuće kolicije i opozicije na političkoj sceni Srbije pa i u Parlamentu Srbije, daju gotovo ne podnošljivu sliku ponašanja predstavnika zastupajućh partijskih opredeljenja i interesa, pri čemu je potpuno zatamnjena diskusija o suštini o kojoj treba da se diskutije. Sve to daje uverljivu sliku građanima Srbije da tu ne sede ozbiljni, zreli i odgovorni umni ljudi koji u ovim teškim vremenima po Srbiju i njene građane ulivaju sigurnost da su sposobni da odgovore zadatku na kome se nalaze. Sve ovo deluje zamorno, iscrpljuje radnu energiju, i daje uverljiv utisak da sami nosite breme unutrašnjih i spoljnih problema Srbije. Ili pak sami tako želite?
Često kroz vaše izjave novinarima ističete, valjda pripremajući građane da prihvate „da se mora naći kompromis u pregovorima sa Albancima. Čak direktno u Dnevniku RTS- od  26.01.2018 godine kažete „To znači da ne izgubimo ono što ne smemo da izgubimo, a da ako hoćete to da defnišem na taj način izgubimo samo ono što moramo. Ja mislim da je to nešto što je normalno, racionalno ili što nam ne pripada“.
Gospodine Predsedniče, nemate nikakvo ni moralno ni zakonsko  pravo kao predsednik Srbije da razmišljate na ovaj način, a još manje i da delujete na ovaj način (osim ako Vas vaši prijatelji, koje volite tako da nazivate prisiljavaju da tako delujete). 
Zašto?
Dobro znate da su 5 država zapadne Evrope 1912-1913 godine nakon oslobođenja kosmetskog prostora nakon 500 godina robovanja pod Turcima  primorale  Vladu Srbije da zajedno sa Grcima odvoje deo teritorije da bi se napravila država Albanija. Nakon vekovnog robovanja pod Turcima i vođenja oslobodilačkih  ratova, Srbija je bila nemoćna da vodi još jedan rat i zato je privhatila ultimatum da da deo svoje značajne istorijske teritorije od Kosmeta za stvaranje države Albanije. Srpski srednjovekovni vladari tog Kosovsko-Metohijskog prostora su negde oko 1045 godina pružili utočište Albancima da ostanu na toj teritoriji, da se bave stočarstvom u planinskim  predelima Kosmeta (što su oni oduvek i bili-stočari). Tako je osnovana država Albanija 1913 godine površine 28.794 km2. Nakon 80 godina od osnivanja države Albanije, iste zapadne zemlje, samo sada uz pomoć SAD-a prave, za svoje interese, veliku Albaniju pa Srbiju čak 1999 godine i bombarduju prisiljavajući je da se odrekne Kosmeta, podržavajući Albance da Kosmet proglase samostalnom Albanskom republikom. Tako sada te iste zemlje nastoje da Srbiji oduzimaju još 10.887 km2. Znači spajanjem teritorija ove'' 2 albanske države'' Srbiji se oduzima oko ¼ njene ukupne teritorije za pravljenje države Albanije- nama ne srodnog naroda koji bezrezervno otimaju srpsku zemlju i vrše teror nad Srbima.
Ko u svetu ima pravo da od jednog mirnog naroda i njene države traži i odvaja na silu jednu četvrtinu od njene ukupne teritorije da bi zbog svojih interesa pravila tuđincima državu na njenoj iskonskoj teritoriji? . I ko ima pravo u Srbiji da u ime Srbije i srpskog naroda popusti pred  stranim pritiscima i njihovim  zahtevima i da da bilo kakve ustupke zanemarujući da brani interese Srbije i srpskog naroda?Vi to kao Srbin ne  samo po nacionalnsti ,već i po duhu ne smete da uradite. 
Uz uvažavanje svih brojnih manjina koje žive u Srbiji, sve one imaju svoje nacionalne-matične države. Srbija je matična država Srba. Zato ste dužni bez dvoumljenja energično da branite interese Srbije i srpskog naroda u njenim granicama kako bi Srbi ostvarili sva prava na svojoj matičnoj teritoriji isto toliko koliko ta prava u svojim državama imaju: Englezi, Nemci, Francuzi, Itlaijani, Holanđani i svi drugi narodi u svojim matičnim državama. Zato, kao Predsednik države Srbije, ne smete ni da razmišljate ni o kakvim ustupcima, a kamoli da te ustupke i napravite. Mada ne kažete jasno, koje ustupke u pregovorima nameravate da date Albancima, te iste ustupke će u nekom budućem vremenu imati pravo da traže i druge manjine i Srbija će morati da im da na isti način na koji bi to sada dala Albancima.
Kad govorite o ustupcima koji će za Srbiju biti „veoma bolni“ kažete : „Ja mislim da je to nešto što je normalno, racionalno ili što nam ne pripada“. Ovakvo razmišljanje nije ni racionalno ni normalno, a ne znam šta podrazumevate pod tim „šta nam ne pripada“. Šta može da ne pripada na prostoru vlasnika poseda , a može da pripada došljaku koji na silu zaposeda vlasnikov posed???
Određene strukture vrha vlasti u SFRJ su uspele da donesu odluku da sve republike izdvajaju sredstva za razvoj nerazvijenog Kosmeta. Čak i onda kada je Republika Srbija postala nerazvijena građani juga Srbije su morali da odvajaju novčana sredstva za razvoj Kosmeta iako su po glavi stanovnika imali manji dohodak od stanovnika na Kosmetu. To je bila smišljena politika Komunističke partije Jugoslavije, da bi se podstakao natalitet Albanaca na Kosovu, a sa tim i pritisak na Srbiju da im se Kosmet da za njihov životni prostor. Ta smišljena politika ugrožavanja Srba na Kosmetu kao i u celoj Srbiji, sada sa ove vremenske distance gledano, je bila uvek u dosluhu sa politikom zapadnih država. To se potvrđuje kroz donošenje Uredbe u Skupštini Srbije o zabrani povratka Srba na Kosmet posle Drugog svetskog rata. Srbi su pod pritiskom kvinsliških Albanaca sa Kosmeta  i iz Albanije i Italijansko-Nemačkih okupatora bili prisiljeni da napuste svoja vekovna ognjišta. Ta odluka ni do današnjeg dana nije poništena. Zašto? Zato što, nažalost Srbija, nije imala i nema čvrst državnički stav po tom pitanju i jasnu čvrstu odlučnost državnih predstavnika da brane Kosmet kao svoju iskonsku teritoriju stavljajući Albance u poziciju manjinskog naroda,što oni i jesu u Srbiji, bez obzira na njihovu brojnost, pri čemu mogu da ostvaruju sva prava koja uživaju sve manjine u drugim državama sveta, po međunarodnom pravu o manjinama i po principu reciprociteta. Zatim masovno zatvaranje srpskog seljaka posle Drugog svetskog rata zato što nije imao državi da isporuči narezanu količinu žita koja je po tom isporučivana Albancima u Albaniju.Zatim, skidanje prve srpske pruge od Niša do Skoplja koja je poklonjena Albancima itd. itd. Pa i sada u pregovorima u Briselu vidi se da je srpski pregovarački tim stalno u defanzivi. Sve što je gospođa Tahiri po povratku sa pregovora iz Brisela rekla počev od ''topljenja zvezdice'', postavljanja carine itd. ostvarivalo se na terenu onako kako je ona davala izjavu, a sve što je srpski pregovarački tim dao drugačije viđenje rezultata pregovora nije u praksi bilo tako ostvareno. Zapravo , Pregovarački tim Srbije je Albancima dao sve atribute državnosti uz vidno nastojanje dalje popustljivosti na štetu srpskog naroda i Srbije. Zašto?Kao predsednik Srbije dužni ste da srpskom narodu  date jasan odgovor i objašnjenje takve Vaše politike.Onda nije ni čudo što je svojevremeno ruski ambasador u Srbiji na jednom skupu  pitao ''Imali ovde Srba''.Zašto u pregovorima o Kosmetu sa Albancima nastupate sa pozicije egaliteta? Oni su u Srbiji  manjina sa svojom državom u Albaniji i nemogu se staviti u istu ravan sa Srbijom i srpskim narodom.Tako ste sebe i pregovarački tim već u startu postavili u podređen položaj.Ne budite smouvereni da Vas zbog toga cene i uvažavaju. Naprotiv.
Zato, gospodine Predsedniče, dobro razmislite, osim ako iz nama nekih nepoznatih razloga Vi lično i Vaš pregovarački tim ste stavljeni u poziciji da morate da date ustupke Albancima.Srbi to moraju da znaju. Mislite i na to da te iste zapadne države, kao sada posle 80 godina,mogu opet posle „N“ godina ponovo vršiti pritisak na Srbiju kao sada da i dalje Srbija, u njihovom interesu, daje ustupke Albancima. Albanci već i sada ispoljavaju velike aspiracije za oduzimanje juga Srbije i pripajanja samoproklomovanoj „Republika Kosovo“. Tako će te zasigurno  ostaviti veliku glavobolju budućim naraštajima srpske dece i otvoren prostor za nestanak Srbije i srpskog naroda. Na to nemate ni moralno ni zakonsko ni ustavno pravo, a hoću da  verujem da to i ne želite.
Predlažem:
Nemojte svoj rad prvog građanina Srbije i državnika vrednovati kroz količinu utrošenog radnog vremna i postignutim desetkama na fakulteu. Strukturu ličnosti  ne čini samo memorija-zapamćivanje. Ona je mnogo složenija. Verujem da možete da ispoljite i druge važne osobine ličnosti potrbne za jednog državnika. (Odmah da kažem da nisam ni za opoziciju ni za vladajuću koaliciju). Previše je ogavnog sukobljavanja na političkoj scene Srbije i u Skupštini Srbije, gde na površinu isplivava potpuno zanemarivanje elementarnog i domaćeg i školskog vaspitanja. To je bruka i pred građanima Srbije i pred onim delom svetske javnosti koja ume da vrednuje i neguje kulturni razvoj nacionalne i svetske kulture. Ovakva sučeljavanja i permanentna međusobna  vređanja predstavnika vlasti i opozicije  pokazuju samo borbu za osvajanje vlasti, lične dobiti i ličnog viđenja sebe, kao dostojanstvenu - pametnu i umnu ličnost samo zato što se preko partije domogla  neke pozicije vlasti, a da pri tome nema šta korisno da kaže i da da doprinos za razvoj i napredak Srbije nije dostojna tog mesta na kome se nalazi. Ta  samouverenost i drskost ide toliko daleko da se građani Srbije ne nazivaju građanima Srbije ve„Običnim ljudima “ –građani drugog reda jer sebe vide kao'' elitu društva'' mada među „Običnim ljudima’’ ima mnogo mudrijih, pametnijih i umnijih ljudi sa čvrstim karakterom i moralom. Zato vas molim gospodine Predsedniče, iskoristite autoritet Predsednika države i prvo dovedite ta sučeljavnja na normalan i kulturan nivo ponašanja uz argumentovano  uvažavanje suprostavljenih stavova i njihovih nosilaca. Ako niste moćni da to uradite nemojte se pravdati „demokratijom“.Najblaže rečeno ovo je javašluk, a javašluk nikad nije bio niti će biti „demokratija“. Javašluk je bahato ponašanje,bez obzira na nivo obrazovanja, i odsustvo svesti o potrebi  negovanja kulturnog i lepog ponašanja kao i za primer mlađima i još mnogo toga.
Čvrsto sam uverena da među građanima Srbije ima onih građana koji dobro poznaju pravila ponašanja na javnoj sceni. Pozovite ih da Vam pomognu  da obuče javne ličnosti kako da se ponašaju, te  da se ni oni ni ceo srpski narod ne bruka pred sobom i pred svetom. Srbi su oduvek negovali: čast, poštenje, istinu,moral, rodoljublje, ponos, dostojanstvo, datu reč, prezirući laž, zanemarujući materijalne vrednosti, negujući iskreno veru i duhovne vrednosti čak i onda kada  je to bilo u Srbiji zabranjeno. Učesnici političke scene, nekoliko zadnjih decenija, oblikovali su i sebe i deo stanovništva tako da  ispoljavaju svu degradaciju karakterističnih plemenitih osobina Srba, prihvatajući negativne osobine i trendove zapadne civilizacije. 
Često ističete da ste hrabri, zapravo da se ničega ne plašite. To je dobro i za Vas i za Srbiju. Iskoristite tu samouverenost i napravite zaokret u svojoj politici. Formirajte timove ljudi, posebno za pregovore u Briselu koji znaju da drže čvrsto kormilo u rukama i da ne odustaju ni po koju cenu od zaštite svih prava i svih interesa Srbije i srpskog naroda koji nam pripadaju po iskonskom pravu starosedelaca naroda ovog prostora, kao što to baštine po tom pravu i po Međunarodnom pravu svi narodi Evrope i sveta.
Ne uzmičite. Za početak vratite se na rezoluciju 12-44 i sa njom napravite zaokret vaše politike, u interesu zaštite ne samo Srba na Kosovu već i Srba u Srbiji. Prezasićeni smo višedecenijskim zahtevima nekih manjina da su im ugrožena prava u Srbiji i stalno nešto traže. Koja to prava autohtoni Srbi imaju veća koja nemaju manjine? Pitajte jedanput nas Srbe šta mi mislimo o svemu tome i koliko smo umorni od višedecenijskih žalbi nekih manjina o ugroženosti njihovih prava i ustupaka koji im se daju na štetu Srbije i Srpskog naroda. Da li Srbi žive nešto bolje od njih ili oni tako misle samo zato što Srbi ne podižu glas „DOSTA VIŠE“. U Srbiji su egzistencijalno najugrženiji Srbi.Srbija se rastače .Prodaje se zemlja tuđincima,mnoga sela su ostala bez Srba, a taj trend sada prati i gradove.Srpska deca napuštaju domovinu, srpska deca ratuju za svoju domovinuo, ratnim borcima invalidima rata i njihovim porodicama nema odgovarajućeg staranja države,srpska deca bez roditeljskog stadanja lutaju nezbrinuta po ulicama Beograd u četvorocifrenom  broju, srpska deca gladuju i u školi i kod kuće itd.itd. Decenjama slušamo statističke pokazatelje o većem mortalitetu u odnosu na natalitet.Tražite informaciju nadležnih institucija da vam dostave podatke o broju dece bez roditeljskog staranja samo na ulicama Beograda ,koja se neminovno regrutuju za buduće kriminalce, jer im je nažalost  to jedini izlaz za preživljavanje.Uzmite podatke iz škola koliki je broj učenika   koja idu u školu gladni, ne mogu da prate nastavu, sa šestočasovnom i sedmočasovnom dnevnom nastavom uz dodatno vreme za savladavanje gradiva kod kuće, pa će Vam nadam se biti jasno zašto su agresivni.Mnogo toga se može nabrajati.Srbija nema jasnu ideju vodilju i adekvatnu nacionalnu politiku da brine o srpskoj deci i svom narodu i da tu brigu stavi u prvi plan.Srpski političari su zaslepljeni isključivo borbom za vlast i ličnim bogatstvom.Ispoljena je sva nesposobnost ili nezainteresovanost sagledavanja problema i rešenja istih  u zaštiti opstanka srpskog naroda. Zato Srbija propada i zato se ne rađaju srpska dca. Što ste Vi imali dobre uslove za školovanje, što ste u situaciji da takve uslove obezbedite svojoj deci , sada ste u situaciji i u obavezi da deci u Srbiji hitno obezbedite uslove za zdrav i normalan razvoj kao i borcima i invalidima rata iz 1999 god. pa potom u interesu  politike budite darežljivi u pomoći onima koji imaju mnogo veći standard od građana Srbije.
Koja su to prava koja Srbi u Srbiji imaju veća od manjina? Uporedite koja prava imaju Srbi u njihovim matičnim državama i glasnije se borite za njihova prava na osnovu reciprociteta. Zašto glasnije ne čujemo zalaganje države za ista prava srpskih manjina u tim državama? Ispada da Srba nema u Albaniji, Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj itd.Prećutkuje se albanizovanje Srba u Albaniji.To Vam je dobar argument za pregovore. 
Gospodine Predsedniče, imate većinu poslanika u Skupštini, stornirajte Odluku o zabrani povratka Srba na svoja ognjništa iz 1945-1946 godine. Ako je po međunarodnom pravu neprikosnoveno i ne otuđivo pravo vlasnika nad svojom imovinom borite se za ostvarivanje tog prava jačom odlučnošću i upornošću nego što to čine Hrvati i Albanci u borbi za tuđe, u čemu na žalost i uspevaju, naravno uz pomođ EU i SAD-a. Zahtevajte da se Albanci iz Albanije koji su zaposeli tu imovinu od 1945 do današnjih dana, koji i dalje dolaze i zaposedaju srpsku imovinu vrate u svoju matičnu zemlju iz koje su kao teroristi došli i okupirali Kosmet, a Srbi da se vrate na svoja vekovna ognjišta i da im se vrati sva imovina zaposednuta  Albancima . Na isti način se treba boriti za oduzeta prava Srba u Hrvatskoj-povratak Srba na svoje ognjište, povratak imovine, penzija, konstutitivnog naroda i drugih prava. Na žalost slabo se čuje zalaganje Srbije za ova prava Srba. Više se čuju napadi Hrvata i verbalan odgovor Vlade Srbije bez vidljivih rezultata te odbrane i ostvarivanja prava Srba na tim područijima. Ne zatrpavajte rešenje problema ustupcima i  Hrvatima i  Albancima.Oni moraju da počnu da se rešavaju od vremena kada su se pojavili. U suprotnom, uvek će se javljati kao recidiv sve dok nestane i Srbije i Srba na ovim prostorima. Ko Vama nameće, a Vi prihvatate startnu obavezu u rešavanju kosovsko-metohijskog problema Srbije ,polazeći od sadašnje pozicije Srbije i gledanja u budććnost, zanemarujući prošlost  bez čega se problemi nemogu definitivno rešiti?Dužni ste da to kažete srpskom narodu. A ako je to Vaša politika onda je ona kratkovida i neodrživa.
Kao što Albance i Hrvate podržavaju EU i SAD ni Srbija nije bez jakih i uticajnih prijatelja koji mogu i hoće da daju svoju pomoć - savete i zaštitu da se svi nagomilani problemi Srbije reše na pravedan i bezbolan način. Pitanje je samao jeste li dovoljno hrabri i želite li sa jakom voljom i čvrstom odlučnošću uz pomoć prijatelja Srbije i srpskog naroda da napravite zaokret i tako uđete u istoriju kao državnik koji je uspeo da počne rešavanje Kosova na pravi i pravedan način za Srbiju i Srbe, a to znači da se Srbiji  i Srbima vrati sve što im je oduzimano kroz višedeceniski vremenski period, od teritorija do drugih prava. Srbija ima mnogo stručnjaka koji svojim znanjem i taktikom pregovaranja mogu Vam mnogo pomoći. Na vama je odluka i spremnost onih Srba koji mogu da daju svoj doprinos za opšte dobro Srbiji i srpskom narodu, a ne samo da se bore za sebe i svoje porodice što je veoma vidljivo na današnjoj politčkoj sceni Srbije.
Ovo su moja lična razmišljanja i predlozi zasnovani na posmatranju i analizi dugogodišnjih zbivanja na političkoj sceni Srbije. Kao Srbin pokažite Srbima hrabrost kroz zaokret politike u pravom smeru i doslednost u vođenju iste. Ne uljujkujte se u uverenju da ste i Vi i Srbija cenjeni u zapadnom svetu. Ne čekajte da Vas vreme demantuje u tome.
Gospodine  Predsedniče, sadašnja zbivanja na Kosmetu daju Vam punu mogućnost da napravite potpun zaokret  u Vašoj dosadašnjoj politici.Zauzmite superioran stav u pregovorima na novim osnovama. Uključite istorijsku komponentu razvoja odnosa Srba i Albanaca i uz pomoć Rusije i njenog predsednika  i drugih odanih  prijatelja Srbiji i srpskom narodu borite se za pravedno i trajno rešenje kosovsko-metohijskog problema. Želim Vam sreću, upornost, istrajnost ,uspeh i trijunfalnu pobedu u zaštiti Srbije i srpskog naroda.Verujem da će se uz podršku srpskog naroda, ovakvoj politici ,smanjiti i pritisci onih struktura političara koji su lako podlegli  uticaju  zapadnih struktura vlast i doveli zemlju i narod Srbije u veoma, veoma težak položaj. Nakon što je Bus Plus pre nekoliko dana saopštio da su dvojica njihovih kontrolora M.D i N.P. napadnuti i povređeni na autobuskoj liniji 581, na internetu su se pojavili snimci na kojima se jasno vidi šta se zaista desilo. Istinu o ovom incidentu možete pogledati OVDE. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA