Najnovije

DANAS BI NEKI DA SE UGLEDAMO NA NJIH: Kako su Nemci 6. aprila 1941. izvršili ratni zločin i kluturni genocid nad srpskim narodom (VIDEO)

Pre tačno 77 godina, nebo iznad Beograda prekrili su avioni nacističke Nemačke. U četiri naleta, 484 nemačka bombardera zasula su prestonicu kraljevine Jugoslavije sa 440 tona bombi.

Ilustracija (Foto: Jutjub)

Tog prvog dana rata izvršen je i kulturni genocid nad jednim narodom, razorena je Narodna biblioteka, a izgorelo je 350.000 knjiga.
Odluku da se Beograd razori 27. marta doneo je lično Adolf Hitler, razjaren vestima o demonstracijama protiv potpisivanja "Trojnog pakta" i rušenju vlade Cvetković–Maček. 
Operacija uništenja Beograda je nosila naziv "Strašni sud". Precizan broj žrtava nikada nije utvrđen, najčešće spominjana brojka ubijenih civila je 2.274.
Nemačke procene govorile su da je žrtava bombardovanja bilo između 1.500 i 1.700, dok je premijer Engleske Vinston Čerčil u izjavi za Radio London izjavio da su Nemci usmrtili skoro 12.000 duša. Materijalna šteta bila je ogromna. Danas 77 godina nakon ovog svireppog zločina nad našim narodom, pojedini u Nemcima vide uzor na koji bi trebalo da se ugledamo. To je za svako gađenje. Nemačko bombardovanje Beograda nikada nije snimljeno, posle rata od snimaka bombardovanja drugih gradova i "savezničkog" bombardovanja Beograda iz 1944. godine npravljena je rekonstrukcija napada na Beograd 1941. godine. Danas je Veliki petak, više o tome saznajte OVDE. Izvor: RTS/Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA