Najnovije

MALI: U septembru će se znati koliko će porasti plate i penzije, novi ugovor sa MMF u julu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je Srbija ispunila sve uslove kako bi već u julu potpisala novi aranžman sa MMF, koji će trajati do januara 2021. Reč je o aranžmanu poznatijem kao "čuvarkuća", koji podrazumeva savetodavnu ulogu MMF, a ne finansijsku pomoć.

Mali (Foto: Jutjub)

- Razgovori sa MMF-om bili su teški, ali konstruktivni. Ispunili smo uslove i postigli dogovor. U julu potpisujemo novi savetodavni ugovor koji ć trajati do 2021. godine - istakao je ministar finansija Siniša Mali nakon trodnevne posete delegacije MMF-a Srbiji.

On je dodao da je rast privrede od početka godine 4,6 odsto i istakao da je to odličan rezultat.

Kako je naglasio, dogovoreno je da se potpuno ukine zakon o privremenom smanjenju penzija ove godine, a oni penzioneri sa najnižim primanjima koji nisu bili obuhvaćeni smanjenjem primanja biće povećane penzije.

- Tačan iznos će se precizno znati u septembru. Sada je još rano, ali sve ide kako treba. I oko plata u javnom sektoru takođe smo dogovorili povećanje, ali iznos će, takođe, biti poznat u septembru. Biće značajno, to je sve što mogu da kažem - naglasio je Mali.

Šef Misije MMF-a DŽejms Ruf rekao je da novi program ima za cilj poboljšanje rasta privrede, nastavak makroekonomskih dobrih izgleda i otvaranje novih radnih mesta. On je naveo da MMF očekuje rast privrede od 3,5 odsto BDP-a ove godine, kao i suficit u budžetu.

Novi program Instrument koordinacije politika (PCI) osmišljen je s ciljem da obezbedi okvirnu politiku za zemlje koje ne zahtevaju finansijsku podršku, a tokom trajanja ovog programa MMF ima više savetodavnu nego kontrolnu ulogu.

Šef Misije MMF DŽejms Ruf je izdao saopštenje u kojem se kaže da će na osnovu preliminarnih nalaza misije, tim MMF-a pripremiti izveštaj koji će, nakon što ga odobri uprava, biti predstavljen Izvršnom odboru MMF-a, radi razmatranja i donošenja konačne odluke.

Razmatranje ovog dogovora na Izvršnom odboru MMF je okvirno planirano za sredinu jula, naveo je Ruf.

"Misija MMF-a je postigla dogovor na nivou tima sa vlastima Srbije, koji treba da odobri rukovodstvo i Izvršni odbor MMF-a, o makroekonomskim politikama i reformama koje treba da podrži PCI", pojasnio je Ruf.

"Pod ovim politikama, makroekonomski izgledi Srbije su i dalje dobri. Rast je dostigao 4,6 procenata međugodišnje u prvom kvartalu, i očekuje se da će dostići najmanje 3,5 procenta u ovoj godini. Inflacija je i dalje niska i procenjuje se da će biti oko 2 procenta do kraja 2018. godine, zahvaljujući podršci odgovarajuće monetarne politike Narodne banke Srbije", jasan je Ruf.

On kaže da MMF očekuje da će javne finansije i ove godine zabeležiti suficit.

"Od 2019. godine pa nadalje, cilj programa je nizak ukupni deficit, što bi dovelo do smanjenja javnog duga na nivo ispod 50 procenata BDP-a do kraja programa i obezbedilo bi prostor za povećanje kapitalne potrošnje, kao i za određena targetirana smanjenja poreskog opterećenja privrede i rada", naveo je Ruf.

Takođe, dodao je, ovaj program bi omogućilo ukidanje privremenih smanjenja penzija iz vremena krize, kao i prelazak na novi sistem zarada u javnom sektoru, uz obezbeđenje da ne poraste udeo mase penzija i plata u BDP-u.

"Program će podržati sveobuhvatan paket reformi državne uprave. Završetak reformi sistema zapošljavanja i zarada biće od ključne važnosti za unapređenje efikasnosti javnih službi i obuzdavanje tekuće potrošnje. Bolji okviri za upravljanje javnim investicijama će uticati na bolje izvršenje i smanjenje nedostataka u javnoj infrastrukturi", naveo je Ruf.

Prema njegovim rečima reforma poreske administracije će pomoći da se poveća efikasnost naplate poreza i unapredi poslovna klima, a jačanje fiskalnih pravila će obezbediti održivost budžetske politike na srednji rok.

Postojeći okvir za targetiranje inflacije je, navodi, i dalje odgovarajući u smislu održavanja stabilne inflacije i apsorpcije eksternih šokova.

PCI, kaže Ruf, ima za cilj dalje jačanje koordinacije sa Upravom za javni dug u svrhu upravljanja likvidnošću i promovisanje dinarizacije.

"Reforme nadzora i regulacije u finansijskom sektoru fokusiraće se na unapredjenje otpornosti, puno usklađivanje sa standardima EU i završetak reformi državnih finansijskih institucija", ističe Ruf i dodaje da će PCI takodje podržati vlasti Srbije u naporima da se pozabave utvrđenim slabostima okvira za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma.

Putin je bio u pravu u vezi Kima i Trampa kada je tvrdio jednu stvar. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Siniša Mali: Vodiću računa o svakom dinaru

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA