Najnovije

VIDOVDAN: Sve što treba da znate o velikom srpskom prazniku

Vidovdan je jedan od najvećih srpskih praznika, koji Srpska pravoslavna crkva praznuje 15. juna po julijanskom kalendaru, ili 28. juna po gregorijanskom kalendaru. Oko nastanka naziva Vidovdan i načina obeležavanja ovog velikog praznika kroz istoriju i danas ima oprečnih mišljenja.

Kosovski boj (Foto: Vikipedija)

Značaj Vidovdana za srpski narod proističe iz istorijskih događaja koji su vezani za taj datum. Od svih njih, najznačajniji je Kosovski boj, koji se odigrao na Gazimestanu 1389.godine, a koji su pratile i pogibija kneza Lazara i propast Srpskog carstva. Vidovdan stoga u srpskoj istoriji i kulturi predstavlja Dan žalosti, pa je srpski narod zadržao običaj da se na taj dan prekinu svi veliki poslovi. Za Vidovdan se u crkvama obavljaju pomeni za sve stradale u ratovima.

Ovaj praznik posebno je zanimljiv zato što se istorijske činjenice prepliću sa narodnim običajima i verovanjima oličenim u kosovskom mitu, uporedo sa paganskim kultovima starog slovenskog božanstva Vida. Narod Vidovdan, s jedne strane, dovodi u vezu sa knezom Lazarom i Kosovskim bojem, a s druge, u arhaičnijoj varijanti, sa svecem svetim Vidom. Vid je smatran vrhovnim božanstvom, ''bogom nad bogovima” , a među Srbima i svim Slovenima verovalo se da je on svevideće božanstvo, pa se Vidovdan smatra praznikom za oči, odnosno praznikom koji “otvara oči”.

Prema drugoj interpretaciji naziva Vidovdan, poštovanje i slavljenje svetog Vida doneli su sa sobom nemački katolički rudari Sasi, a njihov svetac je prilagođen lokalnom stanovništvu.  U Polablju, gde je takođe poštovan Svetovid, njegova svetilišta mahom su zamenjena crkvama posvećenim svetom Vitu, što upućuje na zaključak da je kult poštovanja staroslovenskog paganskog božanstva Svetovida zamenjen kultom sv. Vitusa.

OVO SU NEKI OD VAŽNIH DOGAĐAJA KOJI SU SE DESILI NA VIDOVDAN:
- boj na Kosovu 1389. godine
- atentat na vojvodu Franca Ferdinanda u Sarajevu, koji je označio početak Prvog svetskog rata
- potpisan Versajski sporazum 1919, čime je Prvi svetski rat završen
- srpski kralj Aleksandar I Karađorđević donosi Vidovdanski ustav 1921. godine, a iste godine na njega je izvršen pokušaj atentata
- 1990. usvojeni amandmani na Ustav Hrvatske, kojim Srbi više nisu bili konstitutivni narod u Hrvatskoj
- Slobodan Milošević izručen je Haškom tribunalu 2001. godine


Izvor: Mediji

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA