Najnovije

"Podrška porodicama stradalih i otetih, da zajedno istrajemo u teškoj borbi za istinu i pravdu"

Obeležavanju koje je simbolično počelo u 12:44, na 20. godina od masovnog kidnapovanja srpskih civila na području opštine Orahovac 1998.godine, na poziv Sime Spasića, predsednika Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji, prisustvovala je delegacija Srpske desnice predvođena predsednikom Mišom Vacićem, Nikola Selaković, generalni sekretar predsednika Srbije, Nenad Popović, ministar za inovacije i tehnološki razvoj i narodni poslanik Milovan Drecun, predsednik Odbora Skupštine Srbije za KiM, Dušan Kozarev zamenik direktora kancelarije za KiM Vlade Srbije, predstavnici gradskih vlasti, oficiri predstavnici Vojske Srbije, članovi porodica žrtava i njihovi pravni zastupnici, kao i veliki broj medija.

Sećanje na zločine (Foto: Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji)

Obeležavanje je organizovano u „Spomen sobi Kosmetskih žrtava“, gde se čuvaju sećanja na sve srpske žrtve bilo civile, bilo vojnike ili policajce ubijene ili nestale na područiju Kosova i Metohije.

Ukupno je sa teritorije opštine Orahovac tokom 1998. i 1999. godine, prema zvaničnim podacima, nastradalo više stotina ljudi. u „Spomen sobi Kosmetskih žrtava“, gde se čuvaju sećanja na sve srpske žrtve bilo civile, bilo vojnike ili policajce ubijene ili nestale na područiju Kosova i Metohije.

Simo Spasić se ovom prilikom posebno zahvalio Srpskoj desnici i njenom predsedniku Miši Vaciću što su uvek na delu uz Kosmetske žrtve i kroz svoje političko delovanje hrabro osuđuju terorizam i sve zločine koje su šiptarski separatisti učinili nad nedužnim srpskim civilima, ali i nad pripadnicima policije i vojske.

„Svaki put kada vidim Simu, kada dođem u Spomen sobu, osećam odgovornost i obavezu da pružim snažnu podršku porodicama stradalih i otetih, da zajedno istrajemo u teškoj borbi za istinu i pravdu. Zločinci su na slobodi. Tu nepravdu moramo širenjem istine o srpskim žrtvama ispraviti. I jedina satisfakcija biće da kad tad budu osuđeni za zločine koje su počinili.“ rekao je Miša Vacić, dodajući da je ključna tačka programa Srpske desnice očuvanje Kosova i Metohije, i da se ni pod kojim uslovima i pritiskom nikada Srpska desnica neće odreći Kosmeta.

Samo za vreme oružanog napada zločinaca OVK na području Orahovca od 17. do 22. jula 1998. godine kidnapovano je oko 100 srpskih civila, od kojih su mnogi ubijeni i mučeni u privatnim zatvorima i logorima, a njihovi posmrtni ostaci pronađeni su u masovnim grobnicama Mališevo i Volujak u proleće 2005. godine. Među kojima čak 17 muških članova porodice Kostić iz sela Retimlja. Takođe je Proterano je svo srpsko stanovništvo iz sela Retimlje, Opteruša, Zočište od krvnika OVK.
Počinioci ovih zverstava još uvek nisu kažnjeni. 

Intervju sa predsednikom Srpske desnice Mišom Vacićem pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Simo Spasić protiv Saše Jankovića.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA