Najnovije

Uskoro obnovljeni muzej Bore Stankovića u Vranju

Radovi na obnovi Muzeja Borisava Stankovića u Vranju konačno se privode kraju. Svečano otvaranje nekadašnjeg doma našeg velikog pisca očekuje se polovinom avgusta.

Spomen - kuća Borisava Stankovića u Vranju (Foto: Jutjub)

Zahvat na restauraciji kuće u kojoj je rođen autor "Koštane" i "Nečiste krvi" obavljen je 50 godina nakon što je objekat po prvi put rekonstruisan i otvoren kao muzej. Zub vremena je učinio svoje, a neophodan projekat obnove je finansiran sredstvima Ministarstva kulture u okviru projekta "Gradovi u fokusu" sa oko pet miliona dinara. Podsetimo, ovaj projekat ministarstva iz 2017.godine pruža priliku lokalnim samoupravama da u značajnoj meri unaprede rad institucija kulture i tako utiču na poboljšanje kvaliteta života u lokalnim zajednicama.

- Trenutno radimo na uređivanju prostorija, a radnici će osvežiti i baštu sa stoletnim dudom, šimširom i bunarom iz kojeg se vodom napajao Bora. Za sada je kompletno sređena samo gostinska soba. Polako kompletiramo i postavku i očekujem da kuća bude svečano otvorena polovinom avgusta - kaže Saša Stamenković, direktor Narodnog muzeja u Vranju.

Iako je u Vranju proveo samo detinjstvo, a ostatak života u Beogradu, Bora je pisao o Vranju kao da nikada iz njega nije ni otišao. Dok su tadašnje generacije u Beogradu težile prozapadnim kulturnim i književnim idealima, Bora je do kraja života ostao dosledan svojoj tradiciji i pisao o onome što nosi u duši.
NJegova nekadašnja kuća, koja je kasnije postala muzej, nalazi se u Baba -Zlatinoj ulici, koja je dobila ime po Borinoj babi po ocu. Pritisnut hroničnom besparicom, Bora je nakon smrti baba Zlate kuću prodao. Novac mu je bio potreban kako bi završio studije u Beogradu. Tadašnja vranjska opština je kuću otkupila, restaurirala i pretvorila u muzej 1967. godine.

 

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA