Najnovije

KO O ČEMU HRVATI O RATU: Modriću su četnici ubili dedu, Lovrenova porodica ostala bez svega

Hrvatski mediji na dan odigravanja utakmice četvrtfinala između selekcije njihove zemlje i domaćina Rusije podgrevaju atmosferu prenoseći traumatična iskustva reprezentativaca nekadašnje jugoslovenske republike za vreme rata.

Reprezentacija Hrvatske (Foto: RIA)

“Kockasti” nemaju mira i očigledno više razmišljaju o ratu sa Srbijom nego li o polufinalu Mundijala. Pred polazak u Rusiju posetili su Vukovar i sa zastavom iz Knina krenuli na put, pa je onda selektor Zlatko Dalić trijumf nad Nigerijom posvetio «braniteljima». Tokom jučerašnjeg dana su prizivali «nogometnu oluju», a sada su otišli korak dalje, pa broje poginule u ratu, koji se završio pre više od dve decenije.

Naime, hrvatski mediji na dan odigravanja utakmice između selekcije njihove zemlje i Rusije podgrevaju atmosferu prenoseći traumatična iskustva reprezentativaca nekadašnje jugoslovenske republike za vreme rata u bivšoj zajedničkoj državi.

Zvezda Real Madrida i najbolji hrvatski fudbaler Luka Modrić je svoju karijeru započeo u Zadru, a Večernji list piše da je pozadinu za njegovo preseljenje u taj gradbiorat. Naime, njegovog dedu Luku ubili su pripadnici JNA, pa je njegov otac Stipe porodicu odveo u Zadar.

«Kad smo toga dana čuli rafale, pomislili smo na najgore, da su opet nekog ubili. Tražili smo starog Luku koji je otišao za blagom i pronašli ga mrtvog. Nakon pokopa, roditelji i mali Luka nekako su uspeli da pređu u Zadar. Čim su izišli, odmah su im zapalili kuću», rekao je rođak Luke Modrića, Stanko.

Rata se podsetio i Dejan Lovren koji je tokom rata imao dedu u Nemačkoj. On je prebegao iz Kraljeve Sutjeske, prvo u Zenicu kao trogodišnjak, a nedugo zatim u Nemačku.

«Mogu reći da smo mi imali sreće. Moj je deda je radio u Nemačkoj i imao je papire pa smo svi mogli da odemo kod njega. Da nismo, ne znam gde bismo završili. Ko zna, možda bismo moja porodica i ja danas bili pod zemljom. Eto, i to je moguće. Jedan od mojih najboljih prijatelja iz srednje škole, čiji je otac bio vojnik, jednog dana je bio sav uplakan. Pitao sam ga što se dogodilo, a on mi je rekao kako mu je tog dana poginuo otac. To je lako mogao biti i moj otac», rekao je Lovren, a prenosi Večernji.

Srpski radikali pozivaju građane da večeras proslave pobedu Rusije nad Hrvatskom, više o tome OVDE.

Izvor: Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Oluja, kolona duga vekovima

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA