Najnovije

AMERIKANCIMA NIJE PRIJATNO: Nuklearne bombe će da im padaju zbog ...

Kina, najmnogoljudnija država sveta, želi svoju narastajući ekonomsku da pretoči i u vojnu moć, kako bi proširila svoj uticaj.

Balistički projektil (Foto: JuTjub)

Ono gde Kina najviše želi za sada da raširi svoj uticaj je na Južnokineskom moru, gde na grebenima pravi veštačka ostrva. Zbog toga ulazi u sukob ne samo sa SAD već i sa susedima, koji takođe polažu pravo na teritorijalne vode u ovom moru (Vijetnam, Filipini, Malezija).

Zato se i Kina ubrzano naoružava. Od nevidljivih borbenih aviona do raketa vazduh-vazduh dugog dometa, do unapređenja veštačke inteligencije i kvantnih kompjutera, napredak Kine u vojnoj tehnologiji će uskoro predstavljati veliku pretnju potencijalnim suparnicima.

Jedna od novih tehnologija jeste elektromagnetni top, koji koristi snažne magnete da obara bojeve glave koje napadaju kineske položaje i plovila.

Hipersonična raketa X-51A će biti u mogućnosti da leti brže od 5.000 kilometara na sat, bez gubljenja manevarskih sposobnosti.

Novi kineski stelt avion J-20 je pokušaj da se prestigne SAD u vazdušnoj nadmoći.

Ova letelica je već u upotrebi, iako ima mnogih operativnih problema koji se rešavaju i biće glavno oružje u kineskoj vazdušnoj premoći sledećih decenija.

Kineski prvi nosač aviona Lijaoning je ušao u upotrebu, glavno oružje u projekciji moći širom svetskih okeana, a uskoro se očekuje završetak izgradnje i drugog nosača aviona iste klase.

Među željama kineskih planera su i oružja za uništavanje satelita, odnosno balističke rakete koje mogu da se ispaljuju u svemir, te se Kina uveliko sprema i za potencijalni konflikt u svemiru.

OVDE pogledajte šja je Lazanski rekao o Vojsci Srbije.

Izvor: vesti-online. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Testiranje nuklearne bombe B61-12

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA