Najnovije

ČISTA PLJAČKA! TRAMP OTEO VENECUELI 18 MILIJARDI DOLARA: Vašington ne bira sredstva da bi svrgao legitimni režim u Karakasu!

Američki predsednik Donald Tramp opljačkao je Venecuelu za 18 milijardi dolara. Uveo je sankcije venecuelanskoj državnoj naftnoj kompaniji "Petroleos de Venecuela" (PDVSA) na izvoz "crnog zlata", zbog čega će ona izgubiti 11 milijardi dolara do kraja godine i zaplenio joj sedam milijardi na računima u SAD. Šef Bele kuće je tu pljačku nazvao merom protiv legitimno izabranog predsednika Venecuele Nikolasa Madura, koji odbija da preda vlast lideru opozicije, američkom štićeniku Huanu Gvaidu.

Tramp (Foto: Jutjub)

Dali pristup Gvaidu

Budući da se najznačajniji venecuelanski naftni objekti nalaze u SAD i u vlasništvu su firme "Citgo", u kojem PDVSA ima većinski udeo, Tramp je rešio da zamrzne račune te kompanije.

Savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika SAD DŽon Bolton je naveo da su sankcije PDVSA uvedene kako bi "imovina naroda Venecuele bila sačuvana od Madurove vlade".

- Stalno smo upozoravali na korupciju Madura i njegovih bliskih saradnika i prijatelja. Sankcije će sada blokirati Maduru pristup sredstvima PDVSA u visini od sedam milijardi dolara i koštaće ga dodatnih 11 milijardi, koje će izgubiti na izvozu nafte do kraja godine - rekao je Bolton.

Ipak, SAD nisu uvele sankcije na uvoz venecuelanske nafte jer su se američke rafinerije tome oštro protivile. Tako će "Citgo" nastaviti da radi, ali će sva zarada ići na blokiran račun.
Ministar finansija SAD Stiven Mnučin naveo je da administracija još razrađuje plan na koji način i kada će samozvani predsednik venecuele Huan Gvaido moći da pristupi tom računu.

- Gvaidu smo već delimično dali pristup blokiranom računu. Još odlučujemo o daljim koracima - istakao je Mnučin.

Prema njegovim rečima, Amerika poziva na odgovornost one koji su krivi za tragično propadanje Venecuele.

- Amerika će nastaviti da koristi celokupan paket diplomatskih i ekonomskih mera da bi podržala napore predsednika Huana Gvaida, venecuelanske skupštine i naroda da ponovo uspostave demokratiju - rekao je Mnučin.

On je istakao da je Venecuela bogata naftom, a da pod Madurovim režimom vlada nestašica hrane.

- Nema razloga za siromaštvo, glad i humanitarnu krizu. Kompanija PDVSA bila je godinama leglo korupcije. Različite šeme su smišljene da se izvuku milijarde dolara iz te firme. Pare su završile kod venecuelanskih zvaničnika i biznismena - naglasio je Mnučin.

Slede kontramere

S druge strane, Nikolas Maduro je nove mere SAD nazvao pljačkom.

- Vašington pokušava da ukrade PDVSA. Obećavam da ću Americi uvesti kontramere kako bih zaštitio interese Venecuele - rekao je Maduro u TV obraćanju.

Predsednik latinoameričke zemlje se zatim na engleskom obratio lično Trampu.

- Donalde Trampe, ne kači se sa Venecuelom! Dalje ruke od Venecuele! - poručio je Maduro.

Inače, Maduro je na predsedničkim izborima prošle godine u maju pobedio, a 10. januara je položio zakletvu. Opozicija je odnela pobedu na parlamentarnim izborima, a za šefa skupštine izabran je Huan Gvaido, bivši američki đak. Čim je sastavljen parlament, Gvaido je izdejstvovao izglasavanje deklaracije, kojom je Madura proglasio uzurpatorom. Prošle srede organizovao je i velike antivladine proteste, na kojima je sam sebe proglasio za predsednika.

Amerika ga je odmah priznala, navodeći da je on "legitiman predsednik Venecuele, koji odražava volju naroda", iako Gvaido nikad nije izašao na predsedničke izbore.

SAD šalju 5.000 vojnika u Kolumbiju

DŽon Bolton je prekjuče izašao na konferenciju za novinare u Beloj kući, noseći blok na kojem je bilo napisano "5.000 vojnika u Kolumbiju". To je novinare navelo na zaključak da će SAD poslati trupe u zemlju koja se graniči sa Venecuelom, odakle bi mogle da izvedu invaziju.

Iako je Bolton to negirao, to nije ubedilo javnost da Amerika zaista neće poslati vojsku da svrgne Madura. O tome su, naime, govorili i Tramp i sam Bolton. Obojica su izjavila da su "sve opcije na stolu", kad je u pitanju promena režima u Karakasu, a to podrazumeva i vojnu opciju.

Lavrov: Rusija će braniti Madura

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov poručio je juče da će Moskva i njeni saveznici učiniti sve da podrže legitimnu vladu Nikolasa Madura. On je izjavio da Vašington i njegovi najbliži saveznici otvoreno sprovode politiku čiji je cilj svrgavanje legitimnih vlasti u Karakasu.

- Zabrinuti smo zbog onoga što SAD i njihovi najbliži saveznici rade u vezi sa Venecuelom, kršeći sve moguće norme međunarodnog prava i otvoreno vodeći politiku sa ciljem svrgavanja legitimne vlade te latinoameričke zemlje - istakao je Lavrov.

On je kritikovao i američke sankcije prema Venecueli, nazivajući ih nelegitimnim, kao i naznake iz Vašingtona o mogućem razmeštanju snaga u regionu.

- Odluka da američke kompanije, koje posluju u Venecueli, budu izuzete od sankcija toj latinoameričkoj zemlji predstavlja dokaz namera Vašingtona da promeni njenu vladu i izvuče profit - naglasio je Lavrov.

Kako je dodao, Rusija će zajedno s drugim odgovornim članovima međunarodne zajednice, učiniti sve da podrži legitimnu vladu predsednika Madura da odbrani Ustav Venecuele i metode rešavanja krize koje su u ustavnim okvirima. Šef ruske diplomatije nije precizirao kakve će korake preduzeti, ali je naglasio da Rusija podržava međunarodne napore se sukob reši.

Misteriozni ruski avion sleteo u Venecuelu. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Lazanski: Hoće li vojska napustiti Madura

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA