Najnovije

AMERIKANCI SKOVALI MONSTRUOZNI PLAN! Mark Esper najavio početak "žestokog medijskog rata protiv Rusije u Srbiji"!

Američki ministar odbrane Mark Esper najavio je početak 'žestokog medijskog rata protiv Rusije u Srbiji'!

Mark Esper (Foto: Jutjub)

Esper, koji je imenovan za novog šefa Pentagona, kaže da ruske destabilizujuće aktivnosti na Zapadnom Balkanu do sada nisu uspele da ispune glavne ciljeve Kremlja u regionu, što dokazuju primeri Crne Gore i Severne Makedonije. Ipak, dodaje on, neophodno je da se NATO pakt ozbiljno pozabavi ruskim dezinformacijama, koje i dalje prikazuju SAD i zapadnu vojnu alijansu u negativnom svetlu.

Zamena teza

Šef Pentagona je na medijski rat protiv Rusije pozvao govoreći pred Odborom za oružane snage američkog Senata.

“Ruske aktivnosti dosad nisu uspele u regionu Zapadnog Balkana. To najbolje pokazuju neuspeli državni udar u Crnoj Gori i Prespanski sporazum u Severnoj Makedoniji. Misija KFOR na Kosovu pruža ključnu sposobnost za odvraćanje od ruskog uticaja, koji nastoji da igra na nestabilnost u regionu koji se istorijski posmatra kao bure baruta Evrope. Zapadni Balkan jeste važan za Evropu koja je celovita, slobodna i u miru sa susedima. Istorijske tenzije i problemi balkanskih zemalja zahtevaju da se NATO pozabavi ruskim dezinformacijama, koje i dalje prikazuju SAD i NATO u negativnom svetlu, istovremeno podstičući sukobe na terenu”, istakao je Esper.

Komentarišući ove navode, bivši potpukovnik KOS LJuban Karan kaže da novi šef Pentagona priča o dezinformacijama, a njegova zemlja upravo najviše širi lažne vesti.

“Ruske dezinformacije kojima nas Esper plaši nismo uopšte osetili, dok su zapadne dezinformacije do krajnjih granica satanizovale Srbiju i Srbe. Američka propagandna mašinerija lansirala je lažne vesti na dnevnom nivou i do usijanja je podigla antisrpsko raspoloženje na Zapadu. Priča o tome da Rusi destabilizuju Balkan jeste izmišljena i služi samo kao povod za perfidne akcije specijalnog rata vodećih obaveštajnih službi NATO na ovim prostorima. Znamo ko su gospodari rata i mira na Balkanu i samo od njih, a ne 'ruskih dezinformacija', zavisi da li će biti novih sukoba”, upozorava Karan.

Uvlače nas u NATO

Miroslav Bjegović, dekan Fakultet za bezbednost 'Edukons', ocenjuje da Mark Esper nastavlja sprovođenje stare zapadne bezbednosne politike na Balkanu.

“Glavna teza te politike kaže da je Rusija odgovorna za destabilizaciju Balkana i da sve zemlje treba da joj okrenu leđa i da uđu u NATO. Zaboravili su, međutim, da srpski narod nepogrešivo prepoznaje prave namere SAD i pamti sve ono što su nam radili devedesetih godina. Nisu Rusi bombardovali i ubijali nedužne ljude i decu u Republici Srpskoj, Srbiji i na Kosovu, nego Amerikanci. Što se tiče Severne Makedonije i Crne Gore, pa te zemlje su upravo pod okriljem NATO izgubile državnost, slobodu. Više nisu svoj na svome, a njima potpuno vladaju strani elementi”, zaključuje Bjegović.

Bečić: Igre velikih sila

Igor Bečić, predsednik Odbora za kontrolu službi bezbednosti, kaže da ne treba biti oštar prema Esperu.

“Ono što bi nama trebalo da bude jako važno jeste da se Esper obavezao i da će preduzeti sve neophodne mere da obezbedi funkcionisanje misije KFOR na Kosovu. Ta misija je za nas veoma značajna kao garant bezbednosti naših građana na Kosovu. Što se tiče regiona, Srbija je posvećena saradnji i partnerskim odnosa, a sve ostalo su igre velikih sila u koje ne bi trebalo da se mešamo”, naglašava Bečić.

Pročitajte OVDE da li će Češka povući priznanje nezavisnosti tzv. Kosova.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA