Najnovije

OSUJEĆENA ZAVERA IZRAELA DA SE LIKVIDIRA KLJUČNI ČOVEK IRANA: Hitrom akcijom obaveštajaca, spašen je komandant!

"Izraelsko-arapska" zavera za atentat na generala Kasema Solejmanija komandanta Iranske revolucionarne garde (IRGC) je propala, otkrio je direktor Obaveštajne službe IRGC 3. oktobra.

Komandant Iranske revolucionarne garde general Kasem Solejmani (Foto: jutjub)

Hojatoleslam Hosein Taeb rekao je tokom 23. Vrhovne skupštine zapovednika IRGC-a da su zaveru, koja je takođe namenjena izazivanju verskog rata, godinama planirale izraelske i arapske obaveštajne službe.

"Nakon neuspeha raznih zavera da poraze Iran, pokretanja bipolarnog rata i otpora, kao i njegovih kontraproduktivnih efekata, neprijatelji Irana i plemenite iranske nacije nastojali su da materijalizuju svoje zlonamerne ciljeve na jugoistoku zemlje tokom ceremonije žalosti Muharam i Fatemijah, ali nisu uspeli zahvaljujući budnim bezbednosnim i obaveštajnim snagama zemlje kao i merama koje su preduzele kopnene snage IRGC-a." – izjavio je Taeb za “Mehr News”.  

Prema Taebu, tim za atentat je kupio kuću pored svetilišta oca generala Solejmanija, pripremio 350-500 kg eksploziva i podmetnuo ih u tunel ispod svetilišta.

Odred je planirao da izvrši napad 8. ili 9. septembra, a to su 9. i 10. dan svetog islamskog meseca Muharama. General Solejmani je trebao da poseti svetilište svog oca jednog dana.

Obaveštajne službe IRGC-a uhapsile su ceo odred, koji se sastojao samo od tri operativca. NJihovi identiteti nisu otkriveni.

"Odred za atentat je bio toliko uveren da bi mogao da sprovede svoj plan da je izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao pre nekoliko nedelja da će generala Solejmani biti ubijen," rekao je Taeb.

Veruje se da je general Solejmani odgovoran za velik deo aktivnosti IRGC-a u Libanu, Siriji, Iraku i Jemenu. Iranski komandant otkrio je neke detalje o svom radu u intervjuu koji je emitovan pre nekoliko dana. Izrael do sada nije komentarisao optužbe IRGC-a. Arapske države koje su navodno uključene u zaveru tek treba imenovati.

Detalje o raketi kojom su huti pogodili Saudijsku Arabiju, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA